Veganviner

Om veganviner – viner för veganer

Att äta vegankost innebär att man undviker alla slags födoämnen som kommer djurriket. I vinproduktion kan animaliska produkter förekomma vid klarning av vinet. De flesta klarningsmedel kommer från växt- eller djurriket, utom bentonit som är en slags lera. Den vanligaste metoden för att klara ett vin är med filtrering och då används inga ämnen alls.
Det viktigaste skälet till att viner klaras är för att hindra att vinet får ”slöjor” och blir grumligt. Slöjorna i vinet beror på proteiner från jäsningen och därför tillsätter man ett klarningsmedel som drar ner proteinerna till botten av vinkaret. Det klarade vinet tappas sedan över på ett annat fat utan att bottensatsen får följa med. 
Omtappning sker sedan under hela jäsprocessen och alltså bör det inte bli kvar några ämnen från klarningen i det färdiga vinet. Om man använder sig av animaliska produkter i klarningsprocessen är det vanligast att man använder antingen någon form av kasein (mjölkprotein) eller äggalbumin.
Vi har gjort en noggrann kontroll av alla våra viner och du kan lätt hitta de viner som klarats utan animaliska produkter under symbolen med vegan. Nedan ser ni våra veganviner.