Apelsinmarinerad linssallad med rostat mandelmjöl och ugnsrostad potatis

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/apelsinmarinerad-linssallad-med-rostat-mandelmjol-och-ugnsrostad-potatis/

Apelsinmarinerad linssallad med rostat mandelmjöl och ugnsrostad potatis

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner

VEGANSK
Rostat mandelmjöl
1 dl mandelmjöl
en nypa torkad timjan
1 riven vitlöksklyfta
¼ tsk havssalt
Ugnsrostad potatis
12 medelstora potatisar (600 g)
2 msk olivolja
½ tsk havssalt
Apelsinmarinerad linssallad
2 dl färskpressad apelsin
1 msk dijonsenap
1 msk cashewnötter
4 msk kallpressad rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
½ tsk havssalt
6 dl kokta gröna linser (600 g)
Grönsaker
1 endivsallad
1 zucchini
1 morot
1 msk olivolja
1 msk vitvinsvinäger
¼ tsk havssalt

VEGETARISK
– 2 dl kokta gröna linser (200 g)
– mandelmjöl
+ 100 g fetaost

PLUS SKALDJUR
– 4 dl kokta gröna linser (400 g)
+ 100 g handskalade räkor

En underbar linssallad med smak av apelsin, mandel och timjan.

Receptet är uppbyggt så att man kan välja om man vill göra rätten helt vegansk, vegetarisk eller om man vill lägga till lite skaldjur. Smart och kul koncept på recept tycker vi, hämtat ur den fina boken Miljödieten: snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet (Bonnier Fakta) av Daniel Öhman och Maximilliamiljodieten_omslagn Lundin. Foto: Erik Olsson

Förberedelser och tillagning:

Värm ugnen till 200 grader.
Rosta mandelmjöl, timjan och vitlök i en torr stekpanna på medelvärme tills det blir ljust gyllenbrunt, i 3–4 minuter. Rör om hela
tiden. Smaksätt med salt, lägg upp i en skål och låt svalna.

Dela potatisen i halvor och blanda den med olivolja och salt i en ugnsfast form. Rosta i ugnen i cirka 30 minuter eller tills potatisen har blivit gyllenbrun.

Blanda apelsinsaft, dijonsenap, cashewnötter, rapsolja, vitvinsvinäger och salt i en mixerskål. Mixa på högsta hastighet i 1 minut. Häll upp dressingen i en skål.
Strimla endivsalladen på längden. Riv zucchinin grovt. Skala och riv även moroten grovt. Blanda grönsakerna med olja, vinäger och salt och lägg upp i en skål.

Vegetarisk:
Rosta försiktigt vitlök och timjan i en mindre panna. Smula ner fetaosten i blandningen och strö den över linserna vid servering.

Plus räkor:
Hacka räkorna i mindre bitar och blanda dem med de avrunna kokta linserna. Fortsätt sedan enligt veganreceptet ovan med mandelmjölet inkluderat.

Servering:

Sila linserna och spara gärna spadet till någon annan maträtt. Lägg upp linserna på tallrikar. Ringla över hälften av apelsindressingen och avsluta med att strö över mandelmjölet. Servera potatisen, grönsakerna och resten av dressingen vid sidan om.

 

Liknande recept

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Passa på att njuta av våra svenska tomater nu när de är i säsong. Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med…

Läs receptet

Sallad på potatis, haricots verts, brödkrutonger, dijondressing och gröna blad

En smakrik och matig sallad med en ljuvlig dijondressing. Till en fransk sallad tycker vi att ett franskt rosévin i glaset passar utmärkt till. Förberedelser och tillagning: Gör såhär: 1. Vispa ihop olja, vinäger och senap till dressingen. Salta och peppra. 2. Koka potatisen med…

Läs receptet

Vin som passar till

Cava Blanc de Noirs Reserva Brut Nature

Ekologisk cava!

  • Pris: 119 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12%
  • Artnr: 7610

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik