Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Filodegsknyten med svamp och parmesan

Filodegsknyten med svamp och parmesan

4 personer | 25 min
Betyg (2 röster)
Vad tycker du?

Frasiga filodegsknyten med svamp och parmesan. En riktig höjdare! Servera som varmrätt tillsammans med en god grönsallad eller som del av en buffé.

filodegsknyten med svamp och parmesan

Ingredienser

För 4 personer
Filodegsknyten
200g filodeg (ca 8-10 plattor)
Neutral olja för pensling
Fyllning
500g färsk blandad svamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja för stekning
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 krm vitpeppar
färsk timjan och persilja efter smak, eller 1 krm torkad timjan
2 dl riven parmesan
Tillbehör
Grönsallad och dressing

Gör så här

Fyllningen

1.

Finhacka lök och vitlök. Hacka svampen. Fräs svampen i torr panna tills den avger vätska. Låt vätskan koka in. Tillsätt smör eller neutral olja, lök, peppar och vitlök och bryn svampen till fin färg och tills att löken är mjuk.

2.

Tillsätt buljong, grädde och vatten och låt sakta koka tills vätskan nästan kokat in. Ta av pannan från värmen och låt svalna.

3.

Riv parmesanosten. Sätt på ugnen på cirka 200 grader. Ta fram filodegen.

4.

 Lägg ett filodegsark på ett bakpapper. Pensla med olja. Vik filodegsarket och pensla igen. Lägg ett par matskedar fyllning på och lite riven parmesan. Vik ihop till en vårrulle eller ett knyte.

Göra rullar

1.

Lägg lite fyllning på mitten av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen och vik in kortsidorna/kanterna och rulla ihop.

Vika trekanter

1.

Lägg fyllning på ena hörnan av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen från långsidan över degen så att du får en lång remsa med fyllning på ena sidan. Vik delen med fyllning (som man viker ihop en plastkasse till trekanter) från ena kortsidan till den andra.

Recept: Ekoviva Foto: Emma Mattson
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.