Filodegsknyten med svamp och parmesan

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/filodegsknyten/

filodegsknyten med svamp och parmesan

Skriv ut receptet

Ingredienser:
200g filodeg (ca 8-10 plattor)
Neutral olja för pensling

Fyllning:
500g färsk blandad svamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja för stekning
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 krm vitpeppar
färsk timjan och persilja
efter smak
eller 1 krm torkad timjan
2 dl riven parmesan
Tillbehör:
Grönsallad och dressing

Frasiga filodegsknyten med svamp och parmesan. En riktig höjdare! Servera som varmrätt tillsammans med en god grönsallad eller som del av en buffé.

Till dessa filodegsknyten med svamp och parmesan skulle vi rekommendera ett medelfylligt och fruktigt italienskt vin med lite körsbärsaromer.

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse till din dörr
Foto: Emma Mattson

Förberedelser & tillagning:

Fyllningen: Finhacka lök och vitlök. Hacka svampen. Fräs svampen i torr panna tills den avger vätska. Låt vätskan koka in. Tillsätt smör eller neutral olja, lök, peppar och vitlök och bryn svampen till fin färg och tills att löken är mjuk. Tillsätt buljong, grädde och vatten och låt sakta koka tills vätskan nästan kokat in. Ta av pannan från värmen och låt svalna.

Riv parmesanosten. Sätt på ugnen på cirka 200 grader. Ta fram filodegen. Lägg ett filodegsark på ett bakpapper. Pensla med olja. Vik filodegsarket och pensla igen. Lägg ett par matskedar fyllning på och lite riven parmesan. Vik ihop till en vårrulle eller ett knyte.

Göra rullar: Lägg lite fyllning på mitten av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen och vik in kortsidorna/kanterna och rulla ihop.

Vika trekanter: Lägg fyllning på ena hörnan av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen från långsidan över degen så att du får en lång remsa med fyllning på ena sidan. Vik delen med fyllning (som man viker ihop en plastkasse till trekanter) från ena kortsidan till den andra.

Liknande recept

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Passa på att njuta av våra svenska tomater nu när de är i säsong. Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med…

Läs receptet

Bakad sötpotatis med vegansk skagenröra

Sötpotatisens mjuka och fylliga smak kommer till sin fulla rätt i denna lättlagade middag. Fyll potatisen med en krämig skagenröra och njut av en underbar smakupplevelse! Denna rätt serveras med fördel tillsammans ett glas krispigt vitt vin gjort på Sauvignon Blanc druvan. Förberedelser & tillagning:…

Läs receptet

Vin som passar till

Passitivo Primitivo

Ekologiskt från Italiens klack: Ett generöst och fruktigt vin med sammetslent avslut!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 14,5%
  • Artnr: 3300
99 kr
* Obligatoriska fält