Filodegsknyten med svamp och parmesan

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/filodegsknyten/

filodegsknyten med svamp och parmesan

Skriv ut receptet

Ingredienser:
200g filodeg (ca 8-10 plattor)
Neutral olja för pensling

Fyllning:
500g färsk blandad svamp
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
Smör/olja för stekning
1 dl grädde
1 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
2 krm vitpeppar
färsk timjan och persilja
efter smak
eller 1 krm torkad timjan
2 dl riven parmesan
Tillbehör:
Grönsallad och dressing

Frasiga filodegsknyten med svamp och parmesan. En riktig höjdare! Servera som varmrätt tillsammans med en god grönsallad eller som del av en buffé.

Till dessa filodegsknyten med svamp och parmesan skulle vi rekommendera ett medelfylligt och fruktigt italienskt vin med lite körsbärsaromer.

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse till din dörr
Foto: Emma Mattson

Förberedelser & tillagning:

Fyllningen: Finhacka lök och vitlök. Hacka svampen. Fräs svampen i torr panna tills den avger vätska. Låt vätskan koka in. Tillsätt smör eller neutral olja, lök, peppar och vitlök och bryn svampen till fin färg och tills att löken är mjuk. Tillsätt buljong, grädde och vatten och låt sakta koka tills vätskan nästan kokat in. Ta av pannan från värmen och låt svalna.

Riv parmesanosten. Sätt på ugnen på cirka 200 grader. Ta fram filodegen. Lägg ett filodegsark på ett bakpapper. Pensla med olja. Vik filodegsarket och pensla igen. Lägg ett par matskedar fyllning på och lite riven parmesan. Vik ihop till en vårrulle eller ett knyte.

Göra rullar: Lägg lite fyllning på mitten av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen och vik in kortsidorna/kanterna och rulla ihop.

Vika trekanter: Lägg fyllning på ena hörnan av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen från långsidan över degen så att du får en lång remsa med fyllning på ena sidan. Vik delen med fyllning (som man viker ihop en plastkasse till trekanter) från ena kortsidan till den andra.

Liknande recept

Pizzabullar med pesto eller grön örtröra

Snabba pizzabullar som vi fyller med tomatpesto eller en örtröra på färska örter, citron och vitlök. Perfekt på buffébordet eller som tilltugg till ett glas mousserande vin innan maten. Förberedelser & tillagning Finhacka ingredienserna till örtröran och blanda ner i oljan eller mixa all med…

Läs receptet

Vegetarisk smörgåstårta

En vegetarisk smörgåstårta med svenska smaker som passar perfekt till våren och sommarens mottagningar och fester. Vi har fyllt den med en god potatissallad smaksatt med brynt smör och gräslök, en Västerbottenskräm med dill och toppat den med rostade hasselnötter som vi blandat med kummin.…

Läs receptet

Vin som passar till

Ecoviva Terre Siciliane

Premiär för ECOVIVA, vårt lagringsbara röda vin från Sicilien!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13%
  • Artnr: 79888
99 kr
* Obligatoriska fält