Köfte med auburgine och goda tillbehör

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/koften-med-auburgine/

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner

KÖFTE
1 dl skalade pistagenötter
1 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor
1 tsk färsk koriander
2-3 cm färsk ingefära
1 ½ dl kokt bulgur
½ dl ströbröd
1 liten rödlök
1 msk tomatpuré
1 ½ tsk rökt paprika pulver
1 tsk salt
1 liten chili
2 dl sesamfrön
2 matskedar olivolja
½ aubergine

MAJONNÄS
2-2 ½ dl olja
1 dl osötad sojamjölk
1 msk senap
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt

KRONÄRTSKOCKSDIPP
1 dl vegansk majonnäs
5 st kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
1 litet knippe färsk mynta
2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar

JORDNÖTSSÅS
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
½ finhackad röd chili
1 burk kokosgrädde
2 msk jordnötssmör
2-3 cm ingefära
2 tsk tamari
1 lime

TILL SERVERING:
6 pitabröd eller tunt bröd
groddar (t ex mungbönsgroddar, ärtskott)
1 rödlök
1 citron

Testa på en vegoversion av traditionella persiska köfte med auburgine, gjorda på nötter, bönor och bulgur. En krämig kronärtskocksdipp, en len jordnötsdipp och pressad citron lyfter smakerna till höjden.

Förberedelser och tillagning:

Mixa vitlöken och tre fjärdedelar av nötterna i matberedare tills de blivit fint delade men inte till mjöl. Tillsätt kikärtor, koriander, riven färsk ingefära och mixa tills det blir en smulig smet, rör vid behov om i mixern med en sked. Häll i resten av ingredienserna förutom de återstående nötterna och ströbrödet. Mixa till en slät smet. Häll i nötterna och ströbröd och mixa hastigt, behåll vissa grövre nötbitar i smeten. Forma köftesmeten till avlånga små limpor och panera i sesamfrön. Addera mer ströbröd om smeten är för lös, alternativt vatten om den smeten är för torr. Stek köften på medelvärme i olivolja, vänd dem försiktigt.

Skiva auberginen i tunna skivor, stek dem i rikligt med olivolja tills de får gyllenbrun färg. Låt dem rinna av på hushållspapper i några minuter. Servera köfte och aubergin i pitabröd med dipsåserna, pressad citron, ärtskott och hackad rödlök.

Gör majonäsen: blanda senapen och mjölken ringla sakta i oljan under kraftig omrörning med en elvisp eller en stavmixer. Gör pauser emellanåt och vispa i 5 sekunder för att sedan fortsätta tillsätta oljan. Fortsätt tills du fått en fast och tjock majonnäs, avsluta med att hälla i vinäger och salt.

Gör kronärtskocksdippen: mixa majonnäsen med kronärtskockshjärtan och vitlöken. Finhacka myntan och blanda i. Rör ner citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Gör jordnötssåsen: finhacka löken och fräs den i olja. Tillsätt chili, kokosgrädde och jordnötssmör.

Låt koka ihop några minuter på låg värme. Tillsätt riven ingefära, tamari samt lime, koka i någon minut till.

Servering:

Servera dina köfte med pitabröd, ärtskott, citron, kronärtskocksdippen, majonnäsen, jordnötssåsen samt citronklyftor.

Foto: Magnus Holm
Recept: Emil Dahlberg
Recept från Vegourmet – det medvetna matmagasinet

Liknande recept

Vegansk rödbetsburgare med valnötsröra

Somrig vegansk hamburgare gjord på rödbetor och vita bönor. Perfekt på grillen tillsammans med en smakrik valnötsröra som dressing. Detta recept på rödbetsburgare med valnötsröra kommer från matmagasinet  VEGO. Förberedelser och tillagning: Rödbetsburgare Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket…

Läs receptet

Nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré

Varför äta halvfabrikat när du kan laga dina egna delikata vegobullar. Prova Vegourmets enkla nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré! Till nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré passar ett fruktigt rött vin med mycket smak. Förberedelser och tillagning: Nötfrikadellerna: Mixa samtliga ingredienser i en matberedare, till en…

Läs receptet

Vin som passar till

Ecologica Shiraz Malbec box

Ekologiskt och Rättvisemärkt från Argentina.

  • Pris: 239 kr. 3000 ml
  • Alkoholhalt: 13%
  • Artnr: 6512

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik