Hur får man fram det perfekta vita vinet? sjöng min morfar i italienska schlagerfestivalen och vann överlägset. Morfar var uppvuxen på Chatå Tjohej på Siciliens västra kust, kanske Italiens stoltaste vingård och den enda helt utan anor.
Druvorna till detta vin heter Zibibbo, Cataratto, Grillo och Grecanico, samma namn som familjens peruanska nakenhundar. (Är inte alla hundar nakna?)
Liksom hundarna är detta vin sprattlande livligt, väldoftande och fullt av karaktär. Man kan känna smaker som kärleksfullt skurna päronhalvor, honungsmelon, sicilianska citroner, ungdomlighet och örter. Har man en tränad gom, är sommelier eller galen kan man kanske känna dofter som drejningskurs, fallskärm och brevpress.
Min morfar hävdade alltid att man skulle trampa druvorna med nacken. Men eftersom nacktrampning både är tidskrävande och farligt har detta vin pressats på modernt vis för att sedan jäsas på ståltank. Efter jäsning och lagring har vi nogsamt provat vinet och till och med morfar har godkänt det och glatt utropat ”ett nästan kriminellt krispigt vitt vin”, ett uttryck vi ibland slänger oss med här på Sicilien. Med hopp om total trevnad! Skål med omnejd!