Domaine de la Vougeraie – en anrik historia

Ta dig söderut från Géneves flygplats och ställ in siktet mot den historiska vinmarken i Bourgogne. Mellan Côte de Nuits och Côte de Beaune hittar du Domaine de la Vougeraie. Det är en fantastisk egendom, vackert placerad bland vinrankor och åter vinrankor.
Marken har en lång historia men det vi ser idag under egen etikett tog sin början med den legendariska årgången 1999. Domaine de la Vougeraie är ett genuint familjeföretag där målsättningen är kristallklar, att producera endast kvalitetsviner.

Energisk utstrålningPierre Vougeraie Bourgogne resa 4-7 mars 2009

När du träffar vinmakaren Pierre Vincent får du snabbt en känsla av hans dedikerade arbete och den kraft han lägger in i sitt arbete. Han har en mjuk och energisk utstrålning med en tydlig målsättning. Hela Domaine de la Vougeraie lever upp till sitt goda ryckte.
Här odlas druvorna biodynamiskt så Pierre och övriga medarbetare har en noggrann kontroll på alla detaljer. Här följer man noga hur månen står, när det är bäst att skörda och buteljera vinet. Men innan du kommer så långt är det mycket arbete som ska göras.

Lyckliga vinrankor

De använder självklar ingen konstgödsel på egendomen utan istället har de en mängd örter som de sprutar vinrakorna med för att få friska och kraftiga plantor. De har en konstant tillredning av helt naturliga preparat med sina örter och gödslar med egen kompost. Under det svåra skördearbetet 2004 då regnet stod som spön i backen berättar Pierre att han kunde se en stor skillnad i vingården mot många andra egendomar. Plantorna klarade sig mycket bra och stod emot mögel och svamp, som kommer våta år, på ett förträffligt sätt.
Han visar oss de gamla verktyg de fortfarande använder för att spruta vinrankorna med för hand, och kan nöjt konstatera att de använder mindre och bio_vougeraiemindre örter för vart år som går. Vinrankorna blir mer och mer motståndskraftiga. Tittar vi ut i vingården kan vi också de det hälsosamma plantorna som frodas i marken. Det är vad jag skulle kalla riktigt ”lyckliga” vinrankor.

I Bourgogne är de många som slåss om mark, slott och egendom. På Domaine de la Vougeraie är de lyckligt lottade och förfogar över stora ytor. De ger de möjligheter till att jobba så som de vill. Hela vinden på ett av husen är full av torkade örter. Något som annars hade varit svårt att göra själv eftersom det kräver en hel del plats. Att odla biodynamisk kräver mer folk och Pierre berättar att de är 14 heltidsanställda istället för sju som han hade kunnat klara sig med om de använt andra metoder. Skulle du vilja sammanfatta deras arbete i ett enda ord så skulle det bli ”riktigt”.

Magiska vingårdslägen

Det var som sagt 1999 som det hela slogs ihop under ett samlat vingårdsnamn men familjens historia går tillbaka till 1964 då den första ”plotten”, Les Evocelles köptes av Mr Boisset. Äventyret var påbörjat och idag hittar du fantastiska vingårdslägen på deras etiketter. Här finns Grand Crus som Le Clos Prieuré, Grand Cru som Le clos Vougeot, Musigny, Bonnes-Mares, Les Charmes-Chambertin Les Mazoyères, Le Clos-de-Vougeot, Corton Clos de Roi och mycket mer. Helt enkelt magisk mark för en vinmakare. Början på 1900-talet blev en ny era för bolaget och man gick alltså helt över till biodynamisk odling Här förvärvades också juvelen i kronan och den unika och legendariska vingårdsläget ”Le clos blanc” ett helt ”cru” som nu fick en ägare vilket är mycket ovanligt i Bourgogne. Här är det nämligen inte ovanligt att ett cru eller kvalitetsläge kan ägas av inte mindre än 60 olika markägare. Det syns också tydligt när du går runt i de olika vingårdslägena. Tydliga markeringar finns överallt och inte en ranka växer på fel ställe.

För att producera ett riktigt gott vin så startar arbetet i vingården, något som Domaine de la Vougeraie har gjort till konst. Sedan kommer en omsorgsfull process där observation av plantorna är en första viktig regel. Det gäller att kämpa mot parasiter och andra hot mot plantorna. Intuition och fingertoppskänsla är andra viktiga egenskaper som Pierre talar mycket om. På Domaine de la Vougeraie talar man inte så mycket om gamla traditioner, som är en självklarhet, utan hur de istället kan förbättras. Det gäller att ha stor kunskap mellan jordmån, rötter, vinrankan och frukten. Idag kan de mäta det mesta och det är först då vi på naturlig väg kan hjälpa dem på vägen. Den stora källaren på Domaine de la Vougeraie är fantastisk och varje liten appellation har sin del där vinerna får mogna och växa i franska ekfat. En av Bourgognevinernas hemlighet är just tid. De ska njutas med några år på nacken om du kostat på dig en speciell flaska. Så mina vänner…håll koll på sortimentet och njut vin från denna unika vingård!