Odla ärtskott i fönstret
Det här är lika roligt som det låter – och superenkelt. Ärtskott är både nyttigt och jättegott i sallad eller på smörgåsen.
Det här är lika roligt som det låter – och superenkelt. Ärtskott är både nyttigt och jättegott i sallad eller på smörgåsen.
Du väljer själv hur mycket ärter du vill odla, gå efter brickstorleken. Skölj ärtorna och lägg dem i en skål med fem gånger så mycket ljummet vatten. Låt dem ligga i vattnet över natten och slå sedan bort vattnet. Låt dem ligga kvar i skålen ett par dagar tills de börjar gro. Skölj dem varje dag med ljummet vatten. När de börjar gro så sprider du ut ett två centimeter tjockt lager jord på brickan och placerar ärtorna ovanpå.
Spreja jorden med en blomspruta och täck brickan med plastfolie de första dagarna. Ställ brickan på en ljus plats. När groddarna börjar komma upp ordentligt så tar du bort folien. Se till att jorden hålls fuktig och spruta med blomsprutan då det behövs. Skörda när de blivit cirka 10 centimeter höga. Smarrigt i sallad eller på smörgåsen.
Det här behöver du:
En stor skål
Ett durkslag
Brickor
Ekologisk blomjord
Torkade ärtor
Vatten
Text: Jonas Larsson