Stadsodling, det gror i kommunerna

Stadsodling har onekligen blivit i ropet de senaste åren. Till att börja med så var det några entusiaster som höll på men nu har många kommuner insett alla fördelar med att människor odlar sin egen mat i staden samtidigt som de odlar social nätverk på riktigt.
I Stockholm finns stadsodling på många håll mest känd är kanske Trädgård på spåret, som ligger på Södermalm, pasparet.org.
Det gror i andra delar av landet också, i Uppsala har man flest odlingslotter i förhållande till invånarantal. Kommunen gett ut två guider till stadsodling, och uppmuntrar Uppsalaiensarna att gå man ur huse och få sina händer smutsiga, uppsala.se/stadsodling.
Vill du själv börja odla på bakgården så tänk på att du bör åtminstone odla 20-30 meter från någon gata med mycket trafik och allt ska givetvis sköljas ordentligt. Hör med kommunen eller fasitghetsägaren, sen är det bara att köpa kragpallar, jord, frön och sätta igång.
Om det kliar i odlingsfingrarna så är det bra att veta när man kan så på friland, det varierar beroende på frö. Här är en översikt.
Lägsta jordtemp Frösort
2°C Dill, morot, rädisa, gullök, rödlök, palsternacka, rättika, spenat, salladslök, purjolök och persilja.
5°C Bondböna, kål, kålrabbi, kålrot, sallat, syltlök, majrova, rödbet och svartrot, sockerärt.
8°C Fänkål och selleri.
10°C Brytböna, brunböna, vaxböna, och skärböna.
12°C Störböna, salladskål och majs.
15°C Paprika, pumpa, frilandsgurka, squash, tomat, aubergine
18°C Melon och drivhusgurka.
Du kan förstås även börja förodla i ett fönster hemma, för att senare plantera ut. Kom ihåg att vattna bara så att de små plantorna inte torkar ut.
Text: Jonas Larsson