Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Krossad potatis ”batata harra” på plåt med rostade kikärtor, halloumi & paprikakräm

Krossad potatis ”batata harra” på plåt med rostade kikärtor, halloumi & paprikakräm

4 personer | 45 min
Betyg (0 röster)
Vad tycker du?

En variant på den kryddiga libanesiska potatisen, men här på en plåt och som en hel rätt ihop med krispiga kikärtor och krämig röra. Gott i matlåda om det skulle bli något över! Till den här rätten väljer vi ett fruktigt och medelfylligt rödvin som speglar rättens många smaker.

krossad potatis

Ingredienser

För 4 personer
Krossad potatis ”batata harra”
1 kg potatis
3 dl kokta kikärtor (1 tetra á 380g, sköljda)
4 paprikor
2 klyftor vitlök
1 röd chili
1 bunt färsk koriander
1 citron, rivet skal och pressad juice
300 g broccoli
2 pkt halloumi á 200g
1 dl valnötter
1 tsk chilipulver
2 tsk paprikapulver
Att ha hemma: olivolja, salt, peppar

Gör så här

1.

Sätt ugnen på 250 grader. Lägg potatis och kikärtor på en plåt med bakplåtspapper, ringla på olja och rosta i ugn ca 20 min.

2.

Dela paprikorna på mitten, kärna ur och lägg på en plåt med bakplåtspapper med snittytan ner. Om varmluftsugn – ställ in paprikorna samtidigt som potatisen och låt rosta även paprikorna i 20 min. I annat fall kan du ställa paprikorna under potatisen och låta dem vara inne 5 minuter längre eller tills de har ordentligt med färg. Lägg sen paprikorna i en plastpåse och förslut.

3.

Mixa vitlök, chili, koriander, (spara några blad till servering) citronskal och juice samt 1 dl olja. Smaka av med salt och peppar.

4.

Ta ut plåten ur ugnen och krossa potatisen med en gaffel. Dela broccoli och halloumi och lägg på plåten, ringla över örtoljan. Ställ tillbaka i ugnen ca 10-15 minuter eller tills halloumin fått fin färg.

5.

Häll ut paprikorna ur plastpåsen, dra av det mesta av skalet och mixa sen ihop med valnötter, chilipulver, paprikapulver och smaka av med salt och peppar.

6.

Ställ fram hela plåten på bordet, toppa med koriander och servera med paprikaröran och kanske ett gott bröd.

Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.