Bästa rörorna till grillat!

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/basta-rororna-till-grillat/

bästa rörorna till grillat

Skriv ut receptet

Ingredienser: 

Mojo rojo
4 röda paprikor
0,5 dl olivolja
0,5 msk citronsaft
0,5 tsk salt
1 tsk råsocker
0,75 dl sötmandel, skållad, skalad och rostad
1 tsk paprikapulver (gärna rökt paprikapulver)
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
salt och peppar

Salsa arrabiata:
50g soltorkade tomater
4 tomater
1 tsk basilika
0,5 tsk oregano eller timjan
0,5 dl olivolja
2 vitlöksklyfta
Saft och zest av 0,5 citron
0,5 msk råsocker eller honung
0,5 mild chilifrukt, utan kärnor

Chevrecrème:
Ca 200g Chevréost på rulle
100 g mascarpone eller crème fraiche
2-3 tsk honung eller råsocker
Svartpeppar

Dadeldipp:
1 dl balsamicovinäger
10-15 mjuka urkärnade dadlar

Klassisk grön pesto (stor sats)
Bladen från 3 krukor basilika
75g parmesanost
0,5 dl neutral rapsolja
2 msk olivolja
1 tsk citronsaft
30g pinjenötter, rostade
salt
peppar

Tillbehören sätter tonen – bästa rörorna till grillat! Såserna eller rörorna är ju ibland det man vill äta mest av. Det har vi tagit fasta på och därför i tagit fram recept på våra favoritsåser till grillat.

Eller vad sägs om en rund och len chevrékräm, dadeldipp, en klassisk pesto, eller en smakrik mojo rojo? Dadeldippen är oerhört god till grillad halloumi, mojo rojo till grillad portabelloburgare och chevrékrämen underbar till grillade grönsaksspett.

Recept: Ecoviva
Foto: Emma Mattsson

Förberedelser och tillagning:

Mojo rojo:
Värm upp ugnen till 225 grader. Skålla och skala sötmandeln. Rosta i ugnen tills den har lite färg, det tar bara några minuter. Passa så att det inte blir bränt. Rör ev. om någon gång så att mandlarna blir jämnt rostade.

Skär paprikan i bitar och lägg med skalsidan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Grilla paprikan tills skalet är svart och bubbligt. Lägg paprikan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Dra loss skalet. Mixa skalad paprika med övriga ingredienser utom mandeln. Lägg i mandeln och mixa hastigt (så att mandeln blir grovhackad). Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.

Salsa arrabiata:
Skala tomaterna och skär i skivor. Lägg på bakpapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöksklyftan ca 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka 15 minuter.  Låt svalna. Mixa ihop ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar.

Chevrecrème:
Mixa ihop alla ingredienser och låt stå i kylen innan servering.

Dadeldipp:
Mixa ihop dadlar och balsamicovinäger.  Det blir en tjock dippsås. Späd med lite vatten om du önskar den tunnare. Underbart gott till grillad halloumi!

Klassisk grön pesto:
Rosta pinjenötterna något i stekpannan. Mixa ihop alla ingredienser utom pinjekärnorna. Tillsätt pinjekärnorna mot slutet och mixa hastigt (så att pinjekärnorna blir grovhackade). Smaka av med salt och peppar. Anpassa mängden olja till lagom konsistens.

Liknande recept

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Passa på att njuta av våra svenska tomater nu när de är i säsong. Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med…

Läs receptet

Bakad sötpotatis med vegansk skagenröra

Sötpotatisens mjuka och fylliga smak kommer till sin fulla rätt i denna lättlagade middag. Fyll potatisen med en krämig skagenröra och njut av en underbar smakupplevelse! Denna rätt serveras med fördel tillsammans ett glas krispigt vitt vin gjort på Sauvignon Blanc druvan. Förberedelser & tillagning:…

Läs receptet