Tillbehören sätter tonen – bästa rörorna till grillat! Såserna eller rörorna är ju ibland det man vill äta mest av. Det har vi tagit fasta på och därför i tagit fram recept på våra favoritsåser till grillat. Eller vad sägs om en rund och len chevrékräm, dadeldipp, en klassisk pesto, eller en smakrik mojo rojo? Dadeldippen är oerhört god till grillad halloumi, mojo rojo till grillad portabelloburgare och chevrékrämen underbar till grillade grönsaksspett.
Värm upp ugnen till 225 grader.
Skålla och skala sötmandeln.
Rosta i ugnen tills den har lite färg, det tar bara några minuter. Passa så att det inte blir bränt. Rör ev. om någon gång så att mandlarna blir jämnt rostade.
Skär paprikan i bitar och lägg med skalsidan uppåt på en bakpappersklädd plåt.
Grilla paprikan tills skalet är svart och bubbligt.
Lägg paprikan i ett durkslag och skölj med kallt vatten. Dra loss skalet.
Mixa skalad paprika med övriga ingredienser utom mandeln. Lägg i mandeln och mixa hastigt (så att mandeln blir grovhackad). Smaka av med salt, peppar och eventuellt lite mer citronsaft.
Skala tomaterna och skär i skivor. Lägg på bakpapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöksklyftan ca 30 minuter i 150 graders ugnsvärme.
Ta ut och låt lufttorka 15 minuter. Låt svalna.
Mixa ihop ingredienserna till salsan. Smaka av med salt och peppar.
Mixa ihop alla ingredienser och låt stå i kylen innan servering.
Mixa ihop dadlar och balsamicovinäger. Det blir en tjock dippsås. Späd med lite vatten om du önskar den tunnare. Underbart gott till grillad halloumi!
Rosta pinjenötterna något i stekpannan.
Mixa ihop alla ingredienser utom pinjekärnorna. Tillsätt pinjekärnorna mot slutet och mixa hastigt (så att pinjekärnorna blir grovhackade).
Smaka av med salt och peppar. Anpassa mängden olja till lagom konsistens.