Castelgufo Bolgheri

Castelgufo Bolgheri

I södra delen av Toscana, mot medelhavets kust finner vi det lilla premium-området Bolgheri. Ett litet område som har fått mycket uppmärksamhet, och det med all rätta. Det var här som man började med att bryta mot de strikta italienska vinlagarna och började odla franska Bordeaux-druvor. Medelhavsklimatet och de steniga och kalkhaltiga jordarna visade sig vara perfekta för de franska druvorna och vinerna som först klassades som enkla bordsviner började vinna priser och utmärkelser och uttrycket Super Tuscans var fött.

” Bland dagens super-toscanare finns många av världens bästa viner. Bolgheri har kommit att beskrivas som Toscanas Guldkust, i alla fall bland vinvänner. Jag är inte förvånad, snarare exalterad” – Elke Jung, redaktör vinbanken.se

Castelgufo Bolgheri är gjort på utvalda ekologiska druvor från några av områdets mest prestigefyllda vingårdar. Vinet består av 60% Sangiovese, 20% Cabernet Sauvignon och 20% Syrah som har lagrats i 24 månader på Barriquer av fransk ek. Detta ger ett kraftigt vin med elegant, sammetslen och välbalanserad smak. Vinet är fruktigt med inslag av svarta vinbär, plommon, kaffe, kakao, lakrits och vanilj. Denna smak gör att vinet passar perfekt till maträtter av samma karaktär, gärna med en italiensk touch så som ossobuco, en smakrik mustig gryta på kalv som gärna serveras med en saffransrisotto – risotto milanese. Buon appetito!

 

Om Bolgheri

Av Elke Jung, redaktör vinbanken.se

I bergsbyn Carducci Castagneto är utsikten över vinfälten i Bolgheri som bäst, slående. Landskapet är vackert. En del av vingårdarna följer strandlinjen från norr till söder, andra har rader som pekar rakt ut mot havet. Vattnet ligger som en spegel i horisonten och de höga cypresserna böjer sig lätt i den ljumma vinden.

Bolgheri ligger i Toscana, söder om Livorno på en få kilometer bred landremsa som i princip följer Medelhavets strandlinje i nord-sydlig riktning. Här växer vinstockarna i jordar som varierar mellan sand, lera, kalksten och grus, var för sig eller i blandade kompositioner.

Det är självklart att man hittar Italiens mest framstående producenter i Bolgheri i dag. Precis som att här odlas de blå bordeauxdruvorna cabernet sauvignon, cabernet franc och merlot.

Men det var inte länge sedan Bolgheri dominerades av spannmåls- och grönsaksodlare, några få av dem är kvar. Så vad hände? Marchese Mario Incisa della Rochetta kom att starta den stora förändring av vinbranschen, vad gäller odling och vinframställning, vars rörelse vuxit sig stark och pågår än i dag. Det Markisen vågade var att bryta traditioner och tänja på gränser samtidigt som han var målmedveten. Han kunde bara hoppas på, men inte förutse den höga nivå vinerna från hans egendom Tenuta San Guido, och senare från hela Bolgheri, skulle nå i framtiden.

Redan i början av 1940-talet planterade Markisen cabernet sauvignon på sin egendom. Det var ett modigt beslut för Toscana var då synonymt med vin av sangiovesedruvan. Att sedan raskt utöka odlingarna med sorten cabernet franc var uppseendeväckande. De röda, franskinspirerade vinerna kom snart att gå under samlingsnamnet ‘super-tuscans’. De passade helt enkelt inte in i den gängse italienska vinmallen för att druvsorterna hörde hemma i Bordeaux, inte i Toscana. Men vinerna gick inte att bortse från, de stack ut för sin läckra stil och höga kvalitet. Ett nytt vinområde hade därmed befäst sin plats.

Bland dagens super-toscanare finns många av världens bästa viner. Bolgheri har kommit att beskrivas som Toscanas Guldkust, i alla fall bland vinvänner. Jag är inte förvånad, snarare exalterad.

Liknande viner

Vintipset

Grande Nuit Cabernet Sauvignon

Rött, elegant och tidlöst!

  • Pris: 85 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Artnr: 71912
Läs mer

Vintipset

Vinistella

Ekologiska Vinistella La Passione Organic kommer just från passionens land Italien, närm… Läs mer

  • Pris: 89 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Artnr: 81603
Läs mer

Vintipset

Gran Passione Appassimento

Gran Passione kan som du säkert anar översättas från italienska till ”stor passion… Läs mer

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 14,5%
  • Artnr: 3930
Läs mer
209 kr