Som risotto, men gjort på matvete. Mer mustig smak och härligt tuggmotstånd, dessutom ett bra val för både hälsa och klimat jämfört med ris. Till denna italienska klassiker serverar vi ett aromatiskt italienskt vitt vin.
Riv skalet från citronen, gärna med ett zestjärn och blanda med 0,5dl olja.
Rosta mandeln i en torr panna
Hetta upp buljongen i en kastrull.
Skala och hacka löken fint. Hetta upp olja i en tjockbottnad kastrull och stek löken glansig. Tillsätt matvete och låt steka med en minut under omrörning.
Tillsätt vin och låt det koka in, också under omrörning. Tillsätt den varma buljongen, lite i taget i ca 15 min. Smaka av mot slutet, konsistensen ska vara som lös risgrynsgröt men med tuggmotstånd.
Ansa under tiden bönorna, skala och skär pumpa i mindre bitar. Skala och skiva vitlöken. Hetta upp en panna med olja och stek bönor, pumpa och vitlök, strö på salt och peppar.
Ta kastrullen med matvete från värmen och rör ner osten. Smaka av med pressad citron, salt och peppar.
Ringla över citronoljan vid servering och toppa veteotton med bönorna, pumpa och grovhackad mandel.