Fänkålsrisotto

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/fankalsrisotto/

fänkålsrisotto

Skriv ut receptet

Ingredienser: 
Till 4 portioner:
1 stor gul lök
4 vitlöksklyftor
4 stjälkar bladselleri
1 stor fänkål
5 + 2 msk olivolja
1 tsk chiliflakes
1 liter vatten + ev. lite mer
1 grönsaks-
buljongtärning
4 dl avorioris
3 dl vitt vin,
ljust öl eller bubbel
salt och peppar
5 msk smör
ca 70 g riven parmesan
1 mozzarella,
à 125 g
färsk timjan

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella!

Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Såhär skirver Siri själv om denna rätt:

”Vill slå ett slag för risotton! Så enkel. Och den är perfekt att laga till många (se bara till att ha en stor kastrull). Det går också utmärkt att byta ut avorioriset mot råris. Jag gör det ibland. Och en sista sak: När du tror att risotton är klar, tillsätt mer buljong. En torr risotto = en dålig risotto. Risotton ska flyta ut på tallriken.”

omslag_siri

Förberedelser & tillagning

1. Skala och hacka lök och vitlök fint. Skiva sellerin och fänkålen tunt (spara fänkålsdillen till servering).

2. Hetta upp en stor kastrull med 5 msk olivolja. Stek lök, vitlök, selleri, fänkål och chiliflakes på medelvärme tills löken är mjuk.

3. Koka upp 1 liter vatten i en annan kastrull. Smula ned buljongtärningen och håll varmt.

4. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills riset börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet eller ölen. Låt koka i cirka 2 minuter.

5. Tillsätt en skopa av den varma buljongen i riset. Rör om. Häll på en ny slev när vätskan har kokat in. Rör runt i risotton. Fortsätt att mata risotton med buljongen. Är risotton för lös? Låt den koka ihop utan att du tillsätter mer buljong. Är den för fast? Tillsätt mer buljong. Risotton är klar när riset har en liten kärna i mitten.

6. Ta risotton från värmen. Tillsätt salt, peppar, smör och riven parmesan.

7. Riv mozzarellan i mindre bitar.

8. Lägg upp risotton, strö över mozzarella, timjan, fänkålsdillen, chiliflakes och ringla över resterande olja.

Liknande recept

Champinjonlimpa med ris och örter

Ett vegetariskt alternativ till köttfärslimpa. Mjuka smaker från champinjoner, ris och linser blandas med knapriga nötter och frön för en spännande smakupplevelse. Servera som en del av ett buffébord eller tillsammans med till exempel en stor sallad och ugnsstekt potatis. Vill man servera vin till…

Läs receptet

Blomkålsrisotto med rostad fänkål

En perfekt sensommarrätt. Risotto utan ris! Vi gör en himmelskt god variant på mixad blomkål istället. Vill man ha ett glas vin till denna blomkålsrisotto med rostad fänkål skulle vi rekommendera en frisk chardonnay med en lätt fatad ton. Förberedelser & tillagning: Sätt ugnen på 200°c.…

Läs receptet

Vin som passar till

Vallée des Rois

Vitt och torrt vin från Loiredalen, Frankrike.

  • Pris: 59 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12 %
  • Artnr: 2347
59 kr
* Obligatoriska fält