Champinjonlimpa med ris och örter

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/champinjonlimpa-med-ris-och-orter/

Skriv ut receptet

Ingredienser:
1 limpa

1 1/2 dl rött eller svart ris
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
20-25 färska champinjoner
2 dl förkokta linser
1 tsk torkad rosmarin
2 tsk torkad timjan
1 tsk malen kardemumma
salt och svartpeppar
100 g bladspenat
3 stora ägg
1 dl vegetabilisk matlagningsgrädde
100 g cashewnötter
1/2 dl pumpakärnor

Ett vegetariskt alternativ till köttfärslimpa. Mjuka smaker från champinjoner, ris och linser blandas med knapriga nötter och frön för en spännande smakupplevelse. Servera som en del av ett buffébord eller tillsammans med till exempel en stor sallad och ugnsstekt potatis.

Vill man servera vin till denna rätt tycker vi att ett fruktigt italienskt rött vin är en bra kombination eller varför inte ett lättare rosévin?

Förberedelser och tillagning
Värm ugnen till 200°.
Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen.

Skala och hacka den gula löken och vitlöken.
Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och fräs löken tills den mjuknat och fått lite färg.
Borsta champinjonerna rena och skär dem sedan i tunna skivor. Tillsätt svampen till lökblandningen och rör om. Blanda ner kryddorna utom kardemumman och stek i några minuter tills svampen fått färg. Blanda ner spenaten och linserna och häll sedan över blandningen i en stor bunke. Tillsätt riset och rör om.

I en separat bunke, vispa samman ägg och matlagningsgrädden och tillsätt kardemumman. Hacka cashewnötterna grovt och blanda ner dem tillsammans med pumpakärnorna i äggblandningen. Häll ner äggsmeten i svamp- och risblandningen och blanda.
Smörj en avlång brödform med lite olja och häll ner smeten i formen. Grädda mitt i ugnen i ca 40 minuter. Låt svalna innan du skär upp limpan i tjocka skivor. Servera på buffébordet eller med exempelvis falafel och en god sallad.

Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen

Liknande recept

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Såhär skirver Siri själv om denna rätt: ”Vill slå ett slag för risotton!…

Läs receptet

Blomkålsrisotto med rostad fänkål

En perfekt sensommarrätt. Risotto utan ris! Vi gör en himmelskt god variant på mixad blomkål istället. Vill man ha ett glas vin till denna blomkålsrisotto med rostad fänkål skulle vi rekommendera ett frisk och fruktigt vitt vin. Förberedelser & tillagning: Sätt ugnen på 200°c. Strimla fänkålen…

Läs receptet

Vin som passar till

Passitivo Primitivo

Ekologiskt från Italiens klack: Ett generöst och fruktigt vin med sammetslent avslut!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 14,5%
  • Artnr: 3300

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

99 kr
* Obligatoriska fält