En vegetarisk smörgåstårta med svenska smaker som passar perfekt till våren och sommarens mottagningar och fester. Vi har fyllt den med en god potatissallad smaksatt med brynt smör och gräslök, en västerbottenkräm med dill och toppat den med rostade hasselnötter som vi blandat med kummin.
Koka upp potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och låt svalna.
Bryn smöret tills det blivit bärnstensfärgat och doftar knäckigt.
Dela potatisen, lägg i en skål och häll över hälften av det brynta smöret. Hacka gräslöken och rör ner. Smaka ev av med lite salt.
Lägg hasselnötterna (eller mandeln) i en ugnsfast form och sätt in i kall ugn. Sätt värmen på 200 grader och ta ut nötterna när de börjar få lite fin färg. Mortla kumminen. Häll nötterna i en matberedare och mixa snabbt eller grovhacka dem med kniv. Blanda ner den mortlade kumminen och resten av det brynta smöret.
Mixa Västerbottenosten tillsammans med creme fraiche och dill i en matberedare eller mixer. Smaka av med nymald svartpeppar.
Lägg crème cheese och crème fraiche i en skål. Riv zesten av en citron och ha sedan i saften av halva citronen. Blanda till en jämn kräm och smaka av med lite salt.
Skölj och skiva grönsakerna du ska dekorera tårtan med.
Skär kanterna av brödet och lägg upp första lagret på en bricka eller stort fat. Lägg på potatisröran och lägg sedan på ett lager bröd till. Bred över Västerbottenostkrämen och lägg sedan på ett lager bröd igen.
Du kan välja att antingen spackla hela tårtan med citronkrämen alternativt göra som vi gjort på bilden och bara bre ut ett tunt lager kräm och sedan spritsat på resterande del. Hit kan du förbereda så att tårtan får sätta sig. Ställ kallt.
Precis innan servering: Strössla över nötterna smaksatta med kummin, dekorera med gurka, rädisor och gräslök. Spritsa på citronkrämen. Om du har spacklat tårtan på sidorna är det fint att sätta salladsblad där.