Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/extra-len-hummus-med-fargglad-tomatsallad/

extra len hummus med färgglad tomatsallad

Skriv ut receptet

Ingredienser
2 port om det serveras som lunch/middag
4 port om det serveras som tilltugg

Extra len Hummus
1 burk/tetra kikärtor ca 300 gram avrunnen vikt
Ca 6 msk olivolja av god kvalité
Saften från en halv citron
1-2 msk tahini
1 tsk spiskummin
(1 tsk sumac)
En skvätt vatten
Salt

Färgglad tomatsallad
Ca 500 g tomater i olika färger
1 liten färsk rödlök eller en halv vanlig
1 halv stor gurka eller 4- 5 st minigurkor
Färsk mynta och persilja efter smak
en skvätt olivolja
en skvätt vitvinsvinäger
örtsalt
nymald svartpeppar

Tillbehör
4 pitabröd

Passa på att njuta av våra svenska tomater nu när de är i säsong. Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med det är helt klart värt det.

Se mängderna i receptet på hummusen som en vägledning, det viktiga är att smaka av. Man kan laborera fritt med mängden citronsaft och spiskummin samt vilken konsistens man vill ha på hummusen.

Förberedelser & tillagning

Skölj av kikärtorna i ett durkslag. Lägg dem på en ren och torr kökshandduk eller på hushållspapper som inte luddar och gnid dem mot handduken till dess att en hel del skal försvinner. Lägg över de skalade kikärtorna i din matberedare eller mixer. Om inte alla skal försvinner genom att gnida kikärtorna i en kökshandduk kan man lätt ”ploppa” ur kikärtorna ur sitt skal. Släng skalen åt sidan.

Mixa kikärtorna och övriga ingredienser till hummusen slätt i en matberedare eller mixer. Smaka av om det behövs mer salt, citron eller spiskummin. Späd eventuellt med vatten eller mer olja till önskad konsistens. Häll upp i en skål och ringla över lite mer olivolja samt pudra över lite sumac om du har det hemma.

Skölj grönsakerna och örterna. Skiva tomaterna och lägg på ett stort fat. Hacka gurkan, rödlöken och örterna. Lägg i en liten skål och slå över olivolja, vitvinsvinäger, örtsalt och nymald peppar. Blanda runt och smaka av. Lägg sedan detta ovanpå tomaterna precis innan servering.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär pitabröden i remsor och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg.

Servera varma tillsammans med hummusen och tomatsalladen.

Recept och foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Liknande recept

Bakad sötpotatis med vegansk skagenröra

Sötpotatisens mjuka och fylliga smak kommer till sin fulla rätt i denna lättlagade middag. Fyll potatisen med en krämig skagenröra och njut av en underbar smakupplevelse! Denna rätt serveras med fördel tillsammans ett glas krispigt vitt vin gjort på Sauvignon Blanc druvan. Förberedelser & tillagning:…

Läs receptet

Bakad delikatesspotatis med tångrom

Bakad potatis är inne igen och vi förstår varför. Billigt, gott och nyttigt! Här har vi gjort en lyxvariant med rom, crème fraiche, dill, rödlök och citron som passar bra till ett glas bubbel. Servera antingen som småplock till fördrinken eller som en liten förrätt.…

Läs receptet

Vin som passar till

Pratello Sant’ Emiliano Chiaretto Rosé

Ekologisk rosé från Italien!

  • Pris: 89 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12%
  • Artnr: 2112

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

89 kr
* Obligatoriska fält