Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

2 personer | 20 min
Betyg (2 röster)
Vad tycker du?

Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med det är helt klart värt det.

Se mängderna i receptet på hummusen som en vägledning, det viktiga är att smaka av. Man kan laborera fritt med mängden citronsaft och spiskummin samt vilken konsistens man vill ha på hummusen.

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Ingredienser

För 2 personer
Hummus
1 burk/tetra kikärtor ca 300 gram avrunnen vikt
Ca 6 msk olivolja av god kvalité
Saften från en halv citron
1-2 msk tahini
1 tsk spiskummin
1 tsk sumac
En skvätt vatten
Salt
Färgglad tomatsallad
Ca 500 g tomater i olika färger
1 liten färsk rödlök eller en halv vanlig
1 halv stor gurka eller 4- 5 st minigurkor
Färsk mynta och persilja efter smak
en skvätt olivolja
en skvätt vitvinsvinäger
örtsalt
nymald svartpeppar
Tillbehör
4 pitabröd

Gör så här

Hummus

1.

Skölj av kikärtorna i ett durkslag. Lägg dem på en ren och torr kökshandduk eller på hushållspapper som inte luddar och gnid dem mot handduken till dess att en hel del skal försvinner.

2.

Lägg över de skalade kikärtorna i din matberedare eller mixer. Om inte alla skal försvinner genom att gnida kikärtorna i en kökshandduk kan man lätt ”ploppa” ur kikärtorna ur sitt skal. Släng skalen åt sidan.

3.

Mixa kikärtorna och övriga ingredienser till hummusen slätt i en matberedare eller mixer. Smaka av om det behövs mer salt, citron eller spiskummin. Späd eventuellt med vatten eller mer olja till önskad konsistens.

4.

Häll upp i en skål och ringla över lite mer olivolja samt pudra över lite sumac om du har det hemma.

Tomatsallad

1.

Skölj grönsakerna och örterna. Skiva tomaterna och lägg på ett stort fat. Hacka gurkan, rödlöken och örterna.

2.

Lägg i en liten skål och slå över olivolja, vitvinsvinäger, örtsalt och nymald peppar. Blanda runt och smaka av. Lägg sedan detta ovanpå tomaterna precis innan servering.

Pitabröd

1.

Sätt ugnen på 250 grader. Skär pitabröden i remsor och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg. Servera varma tillsammans med hummusen och tomatsalladen.

Recept och foto: Hanna Rüter
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.