Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med det är helt klart värt det.
Se mängderna i receptet på hummusen som en vägledning, det viktiga är att smaka av. Man kan laborera fritt med mängden citronsaft och spiskummin samt vilken konsistens man vill ha på hummusen.
Skölj av kikärtorna i ett durkslag. Lägg dem på en ren och torr kökshandduk eller på hushållspapper som inte luddar och gnid dem mot handduken till dess att en hel del skal försvinner.
Lägg över de skalade kikärtorna i din matberedare eller mixer. Om inte alla skal försvinner genom att gnida kikärtorna i en kökshandduk kan man lätt ”ploppa” ur kikärtorna ur sitt skal. Släng skalen åt sidan.
Mixa kikärtorna och övriga ingredienser till hummusen slätt i en matberedare eller mixer. Smaka av om det behövs mer salt, citron eller spiskummin. Späd eventuellt med vatten eller mer olja till önskad konsistens.
Häll upp i en skål och ringla över lite mer olivolja samt pudra över lite sumac om du har det hemma.
Skölj grönsakerna och örterna. Skiva tomaterna och lägg på ett stort fat. Hacka gurkan, rödlöken och örterna.
Lägg i en liten skål och slå över olivolja, vitvinsvinäger, örtsalt och nymald peppar. Blanda runt och smaka av. Lägg sedan detta ovanpå tomaterna precis innan servering.
Sätt ugnen på 250 grader. Skär pitabröden i remsor och rosta dem i ugnen tills de fått fin färg. Servera varma tillsammans med hummusen och tomatsalladen.