Auberginelasagne

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/auberginelasagne/

auburginelasagne

Skriv ut receptet

Ingredienser:
5 portioner
1 stor eller 2 mindre gula lökar
5 vitlöksklyftor
1 morot
1 liten bit rotselleri
2 mellanstora auberginer
4 msk olivolja
2 msk tomatpuré
2–3 dl rött vin
1 paket krossade tomater, à 500 g
salt och peppar
1 kruka basilika
3 dl crème fraiche
2 msk mjölk eller vatten
200 g riven ost
färska lasagneplattor

Lasagne är riktig comfort food som passar perfekt när det blir lite kyligare ute. Denna smakrika lasagne görs med färska pastaplattor för extra vardagslyxig känsla.

Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Siri har tagit fram ett enkel recept på vegetarisk lasagne där man slipper stå och koka béchamelsås utan helt enkelt använder crème fraiche istället. En stor sallad av grönsaker i säsong till tycker Siri är obligatoriskt och vi kan inte annat än att hålla med.

Till en denna vegetariska auberginelasagne tycker vi att ett smakrikt rött italienskt vin är en bra kombination för den som önskar ett glas vin till maten.

omslag_siri

Förberedelser & tillagning:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Skala och hacka löken och vitlöken. Skala moroten och rotsellerin och riv dem på den grova sidan av rivjärnet. Skiva auberginen och hacka den smått.

3. Häll olivoljan i en stor kastrull och värm på medelhög värme.

4. Stek lök, vitlök, morot och rotselleri tills löken är glansig. Tillsätt sedan tomatpuré och aubergine. Rör runt, höj värmen och tillsätt vinet. Låt vinet koka kraftigt i 2 minuter.

5. Tillsätt de krossade tomaterna och koka upp ordentligt. Salta och peppra.

6. Plocka bladen på basilikan och lägg åt sidan. Hacka stjälkarna fint och rör ned i tomatsåsen. Koka tills tomatsåsen inte är vattnig men heller inte helt torr.

7. Häll crème fraichen i en skål och tillsätt mjölk eller vatten. Salta och peppra. Rör ihop till en rinnig konsistens.

8. Ta fram en ugnssäker form med höga kanter. Lägg ett lager tomatsås i botten på formen och varva sedan lasagneplattor, crème fraichesås, riven ost och några basilikablad. (Salta och peppra mellan lagren om du vill!) Upprepa lagren två gånger till. Avsluta med ett lager crème fraiche samt riven ost. Strö över de sista basilikabladen.

9. Grädda i ugnen i 25–30 minuter. Ta ut ur ugnen och låt vila i ungefär 5 minuter. Servera tillsammans med en god sallad.

Liknande recept

Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Snabblagad primörlyx! Om man vill servera ett glas vin till denna rätt tycker vi att man ska rikta blickarna mot franska vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc.…

Läs receptet

Spaghetti med linsbolognese

En italiensk klassiker i ny vegetarisk tappning. Vitlök och örter ger denna pastasås en ljuvlig smak som fungerar både till vardag och fest. Förberedelser och tillagning: Skala lök, vitlök och morot. Hacka lök och vitlök fint och riv moroten grovt. Hetta upp olivolja i en…

Läs receptet

Vin som passar till

Rendola Rosso Toscano

Ekologisk Sangiovese från Toscana!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Artnr: 75560
99 kr
* Obligatoriska fält