Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/varig-pasta-med-sparris-orter-och-rostad-mandel/

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 Portioner
(1 klyfta vitlök)
1 bananschalottenlök, hackad
1 knippe grön sparris
3-4 stjälkar salladslök
1 kruka/knippe persilja
1 kruka mynta
1 ekocitron, zest samt saft
1 paket (ca 200g) Philadelphiaost/
eller annan färskost
salt och nymald svartpeppar
Pasta tex fettucini,
tagiatelle eller spaghetti
Topping
75 g rostad flagad mandel
parmesan

En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Snabblagad primörlyx!

Om man vill servera ett glas vin till denna rätt tycker vi att man ska rikta blickarna mot franska vita viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc.

Vill man ha denna rätt vegansk byter man ut philadelphiaosten till ett vegansk alternativ som till exempel Oatlys ”Påmackan” och utesluter parmesanosten.

Förberedelser & tillagning

Rosta den flagade mandeln försiktigt i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.

Koka upp pastavatten.

Tvätta sparrisen och knäck av den understa delen av stammen. Ställ sparrisen i ett högt glas med iskallt vatten så att den blir lite spänstigare om den känns lite trött.

Hacka lök, salladslök och vitlök fint. (Vitlöken kan uteslutas.)

Häll Philadelphiaosten/färskosten i en skål. Riv ner citronzest från ¾ av citronen i osten och pressa ner saften från ungefär halva citronen. Hacka persilja och mynta och rör ner i oströran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Dela sparrisen i lagom stora bitar.

Koka pastan.

Medan pastan kokar, fräs lök och vitlök försiktigt i olivolja. Häll över sparrisen och låt den steka med en liten stund, den ska fortfarande vara al dente. När pasta är klar, häll av pastavattnet och spara cirka 1 dl.

Vänd ner oströran och salladslöken över sparrisen och låt den bli varm, späd med pastavattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft. Häll sparrissåsen över den varma pastan och rör om. Servera direkt tillsammans med rostad flagad mandel och eventuellt nyriven parmesan.

Recept och foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Liknande recept

Spaghetti med linsbolognese

En italiensk klassiker i ny vegetarisk tappning. Vitlök och örter ger denna pastasås en ljuvlig smak som fungerar både till vardag och fest. Förberedelser och tillagning: Skala lök, vitlök och morot. Hacka lök och vitlök fint och riv moroten grovt. Hetta upp olivolja i en…

Läs receptet

Auberginelasagne

Lasagne är riktig comfort food som passar perfekt när det blir lite kyligare ute. Denna smakrika lasagne görs med färska pastaplattor för extra vardagslyxig känsla. Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av…

Läs receptet

Vin som passar till

Grande Nuit Sauvignon Blanc

Krispigt och fräscht ekologiskt franskt vin gjort på sauvignon blanc.

  • Pris: 79 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 11,5%
  • Artnr: 71966
79 kr
* Obligatoriska fält