Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

Vårig pasta med sparris, örter och rostad mandel

4 personer | 25 min
Betyg (5 röster)
Vad tycker du?

En ljuvligt vårig pastarätt med sparris, färskost, örter och citron som vi toppar med mild rostad mandel. Snabblagad primörlyx! Vill man ha denna rätt vegansk byter man ut philadelphiaosten till ett vegansk alternativ som till exempel Oatlys "Påmackan" och utesluter parmesanosten.

pasta med sparris, örter och rostad mandel

Ingredienser

För 4 personer
Pasta
1 klyfta vitlök
1 bananschalottenlök, hackad
1 knippe grön sparris
3-4 stjälkar salladslök
1 kruka/knippe persilja
1 kruka mynta
1 ekocitron, zest samt saft
1 paket (ca 200g) Philadelphiaost/ eller annan färskost
salt
nymald svartpeppar
Pasta tex fettucini, tagiatelle eller spaghetti
Topping
75 g rostad flagad mandel
parmesan

Gör så här

1.

Rosta den flagade mandeln försiktigt i en torr stekpanna. Ställ åt sidan.

2.

Koka upp pastavatten.

3.

Tvätta sparrisen och knäck av den understa delen av stammen. Ställ sparrisen i ett högt glas med iskallt vatten så att den blir lite spänstigare om den känns lite trött.

4.

Hacka lök, salladslök och vitlök fint. (Vitlöken kan uteslutas.)

5.

Häll Philadelphiaosten/färskosten i en skål. Riv ner citronzest från ¾ av citronen i osten och pressa ner saften från ungefär halva citronen. Hacka persilja och mynta och rör ner i oströran. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

6.

Dela sparrisen i lagom stora bitar.

7.

Koka pastan.

8.

Medan pastan kokar, fräs lök och vitlök försiktigt i olivolja. Häll över sparrisen och låt den steka med en liten stund, den ska fortfarande vara al dente. När pasta är klar, häll av pastavattnet och spara cirka 1 dl.

9.

Vänd ner oströran och salladslöken över sparrisen och låt den bli varm, späd med pastavattnet till lagom konsistens. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer citronsaft.

10.

Häll sparrissåsen över den varma pastan och rör om. Servera direkt tillsammans med rostad flagad mandel och eventuellt nyriven parmesan.

Recept och foto: Hanna Rüter
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.