Bakad sötpotatis med vegansk skagenröra

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/bakad-sotpotatis-med-vegansk-skagenrora/

recept bakad sötpotatis med vegansk skagen av Sofia Tegnefur

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner

Bakad sötpotatis
4 sötpotatisar

Skagenröra
100 g naturell tofu
1/2 röd lök
1/2 dl färsk dill, hackad
1 dl havrefraiche
1 1/2 dl vegansk majonäs
2 msk färskpressad citonjuice
2 msk tångcaviar
1 avokado
salt och svartpeppar

Servering
Finhackad rödlök
Grovhackad ruccolasallat

Sötpotatisens mjuka och fylliga smak kommer till sin fulla rätt i denna lättlagade middag. Fyll potatisen med en krämig skagenröra och njut av en underbar smakupplevelse!

Denna rätt serveras med fördel tillsammans ett glas krispigt vitt vin gjort på Sauvignon Blanc druvan.

Förberedelser & tillagning:

Värm ugnen till 200°.
Gör några hål i varje sötpotatis med hjälp av en provsticka.  Baka potatisarna i ugnen i 1 – 1 1/2 timme, den ska vara mjuk när den är klar. Skär ett kryss i varje potatis och tryck med tummen och pekfingret i botten på potatisen så att den öppnar sig.

Förbered skagenröran under tiden potatisen är i ugnen.

Smula sönder tofun i en bunke, det ska vara ytterst små bitar. Tillsätt lite salt och blanda noga.

Finhacka rödlök och dill och tillsätt till tofublandningen. Blanda ner havrefraiche och majonäs och rör om så att allt blandas ordentligt. Tillsätt citronsaft och tångcaviar och blanda på nytt.

Dela avokadon och ta bort kärnan. Hacka avokadon i små bitar och blanda ner i skagenröran. Rör om försiktigt så att allt blandas, men var noga så att inte avokadobitarna mosas för mycket.

Fyll de bakade sötpotatisarna med skagenröran och toppa med lite hackad rödlök och ruccolasallat.

Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen

Liknande recept

Extra len hummus med färgglad tomatsallad

Passa på att njuta av våra svenska tomater nu när de är i säsong. Servera som en lättare middag eller till en sensommarlunch. Hemligheten bakom denna hummus är att man skalar kikärtorna för att få den extra len. Ett lite pilligt och tidskrävande jobb med…

Läs receptet

Bakad delikatesspotatis med tångrom

Bakad potatis är inne igen och vi förstår varför. Billigt, gott och nyttigt! Här har vi gjort en lyxvariant med rom, crème fraiche, dill, rödlök och citron som passar bra till ett glas bubbel. Servera antingen som småplock till fördrinken eller som en liten förrätt.…

Läs receptet

Vin som passar till

Reuilly Les Pierres Plates 2015

Torrt, friskt och ekologiskt Loire-vin som blivit en återkommande favorit på våren.

  • Pris: 119 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Artnr: 95283
119 kr
* Obligatoriska fält