Frasiga filodegsknyten med fyllning gjord på svamp och parmesan. Ett enkelt recept med färdig filodeg och krämig fyllning. Ett riktigt höjdarrecept till picknicken eller buffén. Servera till ett rött fruktigt vin med aromatiska toner som möter upp svampens och ostens umami.
Finhacka lök och vitlök. Hacka svampen. Fräs svampen i torr panna tills den avger vätska. Låt vätskan koka in. Tillsätt smör eller neutral olja, lök, peppar och vitlök och bryn svampen till fin färg och tills att löken är mjuk.
Tillsätt buljong, grädde och vatten och låt sakta koka tills vätskan nästan kokat in. Ta av pannan från värmen och låt svalna.
Riv parmesanosten. Sätt på ugnen på cirka 200 grader. Ta fram filodegen.
Lägg ett filodegsark på ett bakpapper. Pensla med olja. Vik filodegsarket och pensla igen. Lägg ett par matskedar fyllning på och lite riven parmesan. Vik ihop till en vårrulle eller ett knyte.
Lägg lite fyllning på mitten av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen och vik in kortsidorna/kanterna och rulla ihop.
Lägg fyllning på ena hörnan av ett dubbelvikt filodegsark. Vik över degen från långsidan över degen så att du får en lång remsa med fyllning på ena sidan. Vik delen med fyllning (som man viker ihop en plastkasse till trekanter) från ena kortsidan till den andra.