Fransk linsgryta

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/fransk-linsgryta/

Skriv ut receptet

Ingredienser:

4–6 PERSONER
1 gul lök, tunt skivad
3 vitlöksklyftor, tunt skivade
3 morötter, skivade
½ fänkål, tunt skivad
½ gul zucchini, halverad på längden
och skuren i halvmånar
2 lagerblad
1 knippa färsk timjan, repade blad
100 g körsbärstomater
1 ½ dl rött vin
2 msk tomatpuré
8 dl grönsaksbuljong
1 msk majsstärkelse (Maizena), utrörd i lite kallt vatten
200 g champinjoner (gärna skogschampinjoner), skivade
3 dl kokta puylinser
1 kruka bladpersilja, hackad
olivolja eller rapsolja till stekning
salt
svartpeppar

Dijonyoghurt
2 dl turkisk yoghurt (10 %)
1 msk dijonsenap
1 tsk honung
salt
svartpeppar

TILL SERVERING
Dijonyoghurt

Den här rätten påminner om coq au vin i smaken, men är helt vegetarisk om man byter ut yoghurten och honungen i Dijonyoghurten mot veganska alternativ som sojayoghurt och socker. En underbar fransk linsgryta.

Receptet är hämtat ur kokboken Sally Voltaires Mat (Bonnier Fakta) Bokomslag_Sally_Voltaires_kok

Förberedelser och tillagning: 

1. Hetta upp olja i en stor kastrull och fräs lök, vitlök, morötter, fänkål och zucchini i någon minut utan att det tar färg.
2. Tillsätt lagerbladen och hälften av timjanbladen. Vrid några varv med svartpepparkvarnen över.
3. Vänd ner tomaterna och tillsätt vin, tomatpuré, grönsaksbuljong och majsstärkelseblandningen. Koka upp och låt småkoka i 15–20 minuter, tills grönsakerna mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd.
4. Stek under tiden svampen i olja på hög värme i en stekpanna. Smaka av med salt och peppar.
5. Häll den stekta svampen i grytan tillsammans med de kokta linserna, resten av timjanbladen samt persiljan. Smaka av med salt och peppar.
6. Rör ihop Dijonyoghurten, smaka av med salt och peppar och servera den till grytan.

Liknande recept

Mustig vegokorvgryta med chili och choklad

En mustig höstgryta där kryddig vegokorv får sällskap av tomat, chili och choklad. En riktigt smakrik gryta. Underbart god tillsammans med svart ris och en grönsallad. Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse Foto: Emma Mattsson Förberedelser & tillagning: Koka ris eller pasta enligt anvisning på paketet.…

Läs receptet

Italiensk grönsaksgryta med vitt vin och gremolata

Med goda grönsaker, mjuka bönor, vitt vin och smakrik gremolata på toppen kan det inte bli annat än en supergod gryta. Servera med nybakt surdegsbröd eller baguette. Till en italiensk grönsaksgryta med vitt vin och gremolata skulle vi rekommendera att servera ett italienskt ekologiskt vitt vin…

Läs receptet

Vin som passar till

Le Bistro Tina

Mästerkocken Tina Nordströms har valt ut och skapat en serie matvänliga viner som match… Läs mer

  • Pris: 79 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Artnr: 2270

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik

79 kr
* Obligatoriska fält