Fried rice med zucchini, morotspesto och rostade kikärter

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/fried-rice-med-zucchini-morotspesto-och-rostade-kikarter/

Fried rice med zucchini, morotspesto och rostade kikärter

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner

Fried rice:
4 portioner kokt parboiled ris
1 buljongtärning upplöst i 0,5 dl vatten
1 st zucchini/squash
200g savoykål, svartkål eller grönkål
1 gul lök
neutral olja
2 tsk socker
1 tsk soja
2 tsk vitvinsvinäger
1 klyfta vitlök
3 tsk curry
2 tsk paprikapulver
0,5 kruka persilja
2 krm cayennepeppar

Morotspesto:
3 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
0,5 dl neutral olja
3 dl vatten +1 buljongtärning (tills det kokar in, späd eventuellt)
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk spiskummin
1 dl cashewnötter
1 klyfta citron, saften
0,5 kruka persilja (och/eller koriander), hackad

Rostade kikärtor:
1 burkar kikärtor
2-3 vitlöksklyftor, pressade
2 msk neutral olja
0,5 msk paprikapulver
2 krm cayennepeppar
0,75 tsk salt

Passa på att göra denna färgglada rätt nu på sommaren då morötter, kål och zucchini är i säsong. Servera gärna med solmogna små tomater vid sidan om.

Vill man servera ett vin till fried rice med zucchini, morotspesto och rostade kikärtor skulle vi föreslå en ekologisk fruktig Pinot Gris från Alsace i Frankrike som passar bra till smakrika och kryddiga rätter.

Recept: Ecoviva – ekologisk matkasse till din dörr
Foto: Emma Mattsson

Förberedelser & tillagning:

Koka 4 portioner ris enligt anvisning på paketet och låt svalna. (Kan med fördel göras i förväg).

Rostade kikärtor:
Sätt ugnen på 225 grader. Blanda kikärterna med övriga ingredienser och lägg i en ugnsform. Rosta i ugnen cirka 30-40 minuter och skaka ugnsformen då och då så att kikärterna blir jämnt rostade. Det finns även en risk att några kikärterna ”poppar”, så håll lite koll på ugnen.

Morotspesto:
Skala och riv morot, vitlök och lök. Fräs i neutral olja i en tjockbottnad kastrull ca 5 minuter tills löken och moroten mjuknar och får lite färg. Späd med vatten och buljong och låt koka utan lock tills vattnet kokat in och löken och moroten är mjuk. Tillsätt spiskummin, cayennepeppar, olja och citron och mixa till en lät röra. Tillsätt cashewnötterna och fortsätt mixa tills cashewnötterna är hackade (det får gärna vara lite större bitar kvar som ger tuggmotstånd). Smaka av med färsk hackad persilja och/eller (eller koriander) och om du tycker att det behövs med citronsaft eller salt.

Fried rice:
Finhacka löken och vitlöken. Strimla kålen. Tärna zucchinin grovt. Fräs lök, vitlök, kål och zucchini i rikligt med olja cirka 7-10 minuter. Tillsätt curry, paprikapulver, cayennepeppar och ris och låt fräsa cirka 10 minuter så att riset blir lite brynt. Tillsätt socker, soja och vinäger. Smaka av med finhackad persilja, salt och ev. extra curry eller het krydda om så önskas.

Liknande recept

Champinjonlimpa med ris och örter

Ett vegetariskt alternativ till köttfärslimpa. Mjuka smaker från champinjoner, ris och linser blandas med knapriga nötter och frön för en spännande smakupplevelse. Servera som en del av ett buffébord eller tillsammans med till exempel en stor sallad och ugnsstekt potatis. Vill man servera vin till…

Läs receptet

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Såhär skirver Siri själv om denna rätt: ”Vill slå ett slag för risotton!…

Läs receptet

Vin som passar till

Jean Biecher Pinot Gris

En ekologisk Pinot Gris från Alsace!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Artnr: 81401

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik