Passa på att göra denna färgglada rätt nu på sommaren då morötter, kål och zucchini är i säsong. Servera gärna med solmogna små tomater vid sidan om. Vill man servera ett vin till fried rice med zucchini, morotspesto och rostade kikärtor skulle vi föreslå en ekologisk fruktig Pinot Gris från Alsace i Frankrike som passar bra till smakrika och kryddiga rätter.
Koka 4 portioner ris enligt anvisning på paketet och låt svalna. (Kan med fördel göras i förväg).
Sätt ugnen på 225 grader.
Blanda kikärterna med övriga ingredienser och lägg i en ugnsform.
Rosta i ugnen cirka 30-40 minuter och skaka ugnsformen då och då så att kikärterna blir jämnt rostade. Det finns även en risk att några kikärterna ”poppar”, så håll lite koll på ugnen.
Skala och riv morot, vitlök och lök. Fräs i neutral olja i en tjockbottnad kastrull ca 5 minuter tills löken och moroten mjuknar och får lite färg.
Späd med vatten och buljong och låt koka utan lock tills vattnet kokat in och löken och moroten är mjuk.
Tillsätt spiskummin, cayennepeppar, olja och citron och mixa till en lät röra.
Tillsätt cashewnötterna och fortsätt mixa tills cashewnötterna är hackade (det får gärna vara lite större bitar kvar som ger tuggmotstånd).
Smaka av med färsk hackad persilja och/eller (eller koriander) och om du tycker att det behövs med citronsaft eller salt.
Finhacka löken och vitlöken. Strimla kålen. Tärna zucchinin grovt.
Fräs lök, vitlök, kål och zucchini i rikligt med olja cirka 7-10 minuter.
Tillsätt curry, paprikapulver, cayennepeppar och ris och låt fräsa cirka 10 minuter så att riset blir lite brynt.
Tillsätt socker, soja och vinäger. Smaka av med finhackad persilja, salt och ev. extra curry eller het krydda om så önskas.