Friterade, fyllda gröna oliver blir ett riktigt lyxigt snacks som passar utmärkt till ett glas rosévin, med eller utan bubblor! Farligt gott tilltugg som är svårt att sluta äta.
Blanda ströbröd och parmesan i en djup skål. Häll mjölet i en annan skål och vispa försiktigt upp ägget med en gaffel i en tredje skål.
Värm upp frityrolja till cirka 180 grader i en kastrull med höga kanter. (Ha kastrullocket i närheten, och om oljan skulle fatta eld – lägg genast locket på kastrullen och stäng av plattan. Och ha inte köksfläkten igång.) Använd kökstermometer för att kolla temperaturen. Lägg alternativt i en liten bit vitt bröd – när brödet blir gyllenbrunt på cirka 30 sekunder är temperaturen rätt.
Doppa oliverna i mjöl, i ägg och slutligen i ströbrödet. Fritera 6–8 oliver åt gången tills de är gyllenbruna. Låt svalna lite på dubbelt hushållspapper. Servera oliverna rumstempererade.
Detta recept går även att göra veganskt, ta bara bort parmesanosten och byt ut ägget mot vatten i frityrsmeten. Det går åt ungefär en deciliter vatten om du byter ut ägget, men känn efter så att smeten känns lagom, den ska vara relativt fast.