Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Mandelbollar med matvetesallad och böncrème

Mandelbollar med matvetesallad och böncrème

4 personer | 30 min
Betyg (3 röster)
Vad tycker du?

Mandel och tofu med vitlök och chili blir underbara mandelbollar som smakar underbart tillsammans med en len böncréme och fräsch matvetesallad.

Mandelbollar med fräsch matvetesallad och böncrème

Ingredienser

För 4 personer
Mandelbullar
Ca 100g mandlar
ca 250g tofu, hård neutral
0,5 gul lök
0,5-1 röd peppar
1 buljongtärning
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
1,5-2 dl maizena
ströbröd eller sesamfrön
neutral olja/smör för stekning
Matvetesallad
4 portioner kokt matvete, gärna buljongkokt
250g tomater, grovtärnad
1-2 msk olivolja
1-2 avokado, tärnad
1 burk/förpackning kokta svarta bönor
1 kruka persilja, hackad
(0,5 kruka koriander), hackad
0,5-1 citron, saften
Böncrème
1 burk vita bönor
0,5 citron, saften
2 msk neutral olja
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
salt efter smak

Gör så här

Matvetesallad

1.

Koka 4 portioner matvete (i buljong), ställ åt sidan och låt svalna. 

2.

Grovhacka tomaterna och tärna avokado.

3.

Blanda grönsakshacket med matvete och olivolja. Smaka av med citronsaft, salt & hackad persilja och koriander för den som vill.

Böncrème

1.

Skölj bönorna och låt dem rinna av.

2.

Mixa ihop sköljda avrunna vita bönor med citron, olja och vitlök. Späd eventuellt med mer olja eller lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt, paprikapulver och cayennepeppar.

Mandelbollar

1.

Mixa lök i bitar, tofu med buljong, soja, vitlök, hakad chili till en smidig smet.

2.

Tillsätt mandlar och maizena och mixa ytterligare tills mandeln är hackad, men inte helt mald, det får gärna vara lite bitar kvar som ger tuggmotstånd.

3.

Rulla bollar och vänd i ströbröd eller sesamfrön och stek i neutral olja cirka 10-12 minuter runt om. Om bollarna blir för lösa att rulla, kan du prova att tillsätta lite mer maizena eller vanligt vetemjöl. Det går även utmärkt att klicka ned bollarna direkt i pannan med hjälp av två skedar.

Recept och styling: Ecoviva – ekologisk matkasse Foto: Emma Mattsson
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.