Mandelbollar med fräsch matvetesallad och böncrème

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/mandelbollar-med-frasch-matvetesallad-och-boncreme/

Mandelbollar med fräsch matvetesallad och böncrème

Skriv ut receptet

Mandelbullar:
Ca 100g mandlar
ca 250g tofu, hård neutral
0,5 gul lök
0,5-1 röd peppar
1 buljongtärning
1 msk soja
2 vitlöksklyftor
1,5-2 dl maizena
(ströbröd eller sesamfrön)
neutral olja/smör för stekning

Matvetesallad:
4 portioner kokt matvete, gärna buljongkokt
250g tomater, grovtärnad
1-2 msk olivolja
1-2 avokado, tärnad
1 burk/förpackning kokta svarta bönor
1 kruka persilja, hackad
(0,5 kruka koriander), hackad
0,5-1 citron, saften

Böncrème:
1 burk vita bönor
0,5 citron, saften
2 msk neutral olja
1 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 krm cayennepeppar
0,5 tsk paprikapulver
salt efter smak

Mandel och tofu med vitlök och chili blir underbara mandelbollar som smakar underbart tillsammans med en len böncréme och fräsch matvetesallad.

Förberedelse och tillagning:

Matvetesallad: Koka 4 portioner matvete (i buljong), ställ åt sidan och låt svalna. Grovhacka tomaterna och tärna avokado. Blanda  grönsakshacket med matvete och olivolja. Smaka av med citronsaft, salt & hackad persilja och koriander för den som vill.

Böncrème: Skölj bönorna och låt dem rinna av. Mixa ihop sköljda avrunna vita bönor med citron, olja och vitlök. Späd eventuellt med mer olja eller lite vatten till lagom konsistens. Smaka av med salt, paprikapulver och cayennepeppar.

Mandelbollar: Mixa lök i bitar, tofu med buljong, soja, vitlök, hakad chili till en smidig smet. Tillsätt mandlar och maizena och mixa ytterligare tills mandeln är hackad, men inte helt mald, det får gärna vara lite bitar kvar som ger tuggmotstånd.

Rulla bollar och vänd i ströbröd eller sesamfrön och stek i neutral olja cirka 10-12 minuter runt om. Om bollarna blir för lösa att rulla, kan du prova att tillsätta lite mer maizena eller vanligt vetemjöl. Det går även utmärkt att klicka ned bollarna direkt i pannan med hjälp av två skedar.

Recept och styling: Ecoviva – ekologisk matkasse
Foto: Emma Mattsson

Liknande recept

Vegansk rödbetsburgare med valnötsröra

Somrig vegansk hamburgare gjord på rödbetor och vita bönor. Perfekt på grillen tillsammans med en smakrik valnötsröra som dressing. Detta recept på rödbetsburgare med valnötsröra kommer från matmagasinet  VEGO. Förberedelser och tillagning: Rödbetsburgare Skala och riv rödbetorna fint på ett rivjärn och krama ur så mycket…

Läs receptet

Nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré

Varför äta halvfabrikat när du kan laga dina egna delikata vegobullar. Prova Vegourmets enkla nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré! Till nötfrikadeller med rödvinsky och potatispuré passar ett fruktigt rött vin med mycket smak. Förberedelser och tillagning: Nötfrikadellerna: Mixa samtliga ingredienser i en matberedare, till en…

Läs receptet

Vin som passar till

Heartwood Organic Wine Zinfandel

En generös Zinfandel med mycket smak!

  • Pris: 89 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Artnr: 80419

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik