Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/maskrospaj-med-champinjoner/
Pajskal
2 dl vetemjöl
1 dl dinkelsikt
125 g kallt mjölkfritt margarin
3 msk iskallt vatten
en nypa salt
Fyllning
2 gula lökar
1 vitlöksklyfta
6-8 champinjoner
3 nävar maskrosblad
2 dl sojagrädde
½ tsk potatisstärkelse, utblandad i 1 msk vatten
1 msk grönsaksfond
salt
peppar
Servera gärna denna härligt somriga paj med en frisk grönsallad, och toppa de med späda, fina maskrosblad. Enkelt och underbart gott!
Förberedelser och tillagning:
Pajsakalet:
Skär margarinet i små bitar. Blanda ihop mjöl och margarin för hand, eller mixa i matberedare till en smulig massa. Tillsätt vattnet och blanda ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform. Låt degen vila cirka 20 minuter i kylen. Sätt ugnen på 225°c. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen under 10 minuter.
Fyllningen:
Skiva lök, vitlök och champinjoner. Stek i lite olja tills ingredienserna mjuknar. Tillsätt två nävar grovt hackade maskrosblad och stek tills de mjuknar. Häll på sojagrädde, potatisstärkelse och grönsaksfond, låt koka ihop. Häll över fyllningen till pajskalet. Grädda i ugnen på 175°c under 30 minuter. Garnera pajen med de sista maskrosbladen.
Foto: Magnus Holm
Recept: Emil Dahlberg
Recept från Vegourmet – det medvetna matmagasinet
En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Den smakrika tacokryddningen gör pajen till en rätt som går hem hos både stora och små. Förberedelser och tillagning: Mät upp mjöl och salt i en bunke. Tärna ner smöret i mjölblandningen och…
Läs receptetDenna gratäng är fantastiskt god tillsammans med grillad fisk men passar även bra som en ensam vegetarisk rätt tillsammans med en stor sallad. Sally Voltaires Västerbottengratäng med gräslök är en härlig rätt där man tar vara på alla våra goda rotfrukter som växer i norden.…
Läs receptet