Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Vegetarisk tacopaj

Vegetarisk tacopaj

6 personer | 1 h 20 min
Betyg (13 röster)
Vad tycker du?

En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Välj ett vin med generös fruktighet till den smakrika och kryddiga pajen. Vinets frukt balanserar nämligen hetta!

vegetarisk tacopaj

Ingredienser

För 6 personer
Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g vegofärs
2 dl krossade tomater
2 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipeppar
2 krm cayennepeppar
salt
olivolja till stekning
125 g körsbärstomater
3 dl riven ost
Tillbehör
Grönsallad

Gör så här

Pajskal

1.

Mät upp mjöl och salt i en bunke. Tärna ner smöret i mjölblandningen och blanda runt. Häll över blandningen i en matberedare och tillsätt vattnet.

2.

Kör matberedaren tills du har fått en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand tills du har en smidig deg. Lägg degen på en tallrik och täck tallriken med plastfolie. Låt degen vila i kylen i 30-60 minuter.

3.

Värm ugnen till 225°. Kavla ut degen till en platta. Ta försiktigt upp degplattan och flytta över den till en pajform. Se till att degen täcker hela botten och kanterna. Förgrädda pajen i 10 minuter.

Fyllning

1.

Förbered under tiden fyllningen.

2.

Hacka den gula löken fint. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg ner den hackade löken i pannan. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs löken tills den mjuknat och fått lite färg.

3.

Blanda ner vegofärs och krossade tomater och låt småkoka i ett par minuter. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.

Tacopaj

1.

Fyll pajskalet med tacofärsen.

2.

Halvera körsbärstomaterna och fördela dem ovanpå pajen.

3.

Strö slutligen över den rivna osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en god sallad.

Gör vegansk

1.

Använd mjölkfritt margarin till degen och använd vegansk ost till fyllningen.

Gör glutenfri

1.

Byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.

Recept och foto: Sofia Tegnefur
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.