Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/vegetarisk-tacopaj/
Ingredienser
4-6 personer
Pajskal
3 dl vetemjöl
100 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
1 krm salt
Fyllning
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
400 g vegofärs
2 dl krossade tomater
2 tsk paprika
1 tsk spiskummin
1/2 tsk chilipeppar
2 krm cayennepeppar
salt
olivolja till stekning
125 g körsbärstomater
3 dl riven ost
Tillbehör
grönsallad
En festlig paj som passar lika bra till fredagsmiddagen som till buffén. Den smakrika tacokryddningen gör pajen till en rätt som går hem hos både stora och små.
Mät upp mjöl och salt i en bunke. Tärna ner smöret i mjölblandningen och blanda runt. Häll över blandningen i en matberedare och tillsätt vattnet. Kör matberedaren tills du har fått en deg. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den för hand tills du har en smidig deg. Lägg degen på en tallrik och täck tallriken med plastfolie. Låt degen vila i kylen i 30-60 minuter.
Värm ugnen till 225°.
Kavla ut degen till en platta. Ta försiktigt upp degplattan och flytta över den till en pajform. Se till att degen täcker hela botten och kanterna. Förgrädda pajen i 10 minuter.
Förbered under tiden fyllningen.
Hacka den gula löken fint. Hetta upp lite olivolja i en stekpanna och lägg ner den hackade löken i pannan. Pressa ner vitlöksklyftorna och fräs löken tills den mjuknat och fått lite färg. Blanda ner vegofärs och krossade tomater och låt småkoka i ett par minuter. Tillsätt kryddorna och låt sjuda i ytterligare 10 minuter.
Fyll pajskalet med tacofärsen.
Halvera körsbärstomaterna och fördela dem ovanpå pajen.
Strö slutligen över den rivna osten och grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Servera med en god sallad.
Gör vegansk: använd mjölkfritt margarin till degen och använd vegansk ost till fyllningen.
Gör glutenfri: byt ut vetemjölet mot glutenfri mjölmix.
Recept och foto: Sofia Tegnefur – The Nordic Kitchen
Servera gärna denna härligt somriga paj med en frisk grönsallad, och toppa de med späda, fina maskrosblad. Enkelt och underbart gott! Förberedelser och tillagning: Pajsakalet: Skär margarinet i små bitar. Blanda ihop mjöl och margarin för hand, eller mixa i matberedare till en smulig massa.…
Läs receptetDenna gratäng är fantastiskt god tillsammans med grillad fisk men passar även bra som en ensam vegetarisk rätt tillsammans med en stor sallad. Sally Voltaires Västerbottengratäng med gräslök är en härlig rätt där man tar vara på alla våra goda rotfrukter som växer i norden.…
Läs receptet