Rabarber- och hasselnötspaj med fläderblomsgrädde

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/rabarber-och-hasselnotspaj-med-fladerblomsgradde/

Skriv ut receptet

Ingredienser:
6 portioner

Pajen:
90 g smör (eller mjölkfritt margarin)
125 g strösocker
120 g vetemjöl
80 g hackade hasselnötter

500 g rabarber
50 g strösocker
(eventuellt lite potatismjöl)

Fläderblomsgrädde:
2 fläderblomsklasar
¼ dl strösocker
1 ½ dl vispgrädde (eller sojagrädde)

Vi längtar redan efter våren och kan inte vänta på att den första rabarbern ska komma upp i rabatten innan vi får njuta av en härlig rabarberpaj. Det går (nästan) lika bra att göra denna goda paj på fryst rabarber.

Om du använder dig av fryst rabarber låt den tina något innan och strö gärna lite potatismjöl på den för att den inte ska bli för vattnig. Om det inte växer fläder utanför fönstret för tillfället kan man ersätta dem med lite koncentrerad flädersaft som smaksättning i fläderblomsgrädden.

Förberedelser och tillagning: 
Koka upp grädde socker och fläderblommor i en kastrull. Dra av från plattan och låt blommorna stå och dra i ca 15 minuter. Sila bort blommorna och ställ grädden i kylen. Lättvispa grädden när den kallnat helt och servera den sedan till pajen.

Värm ugnen till 200°C. Blanda ihop samtliga ingredienser till smuldegen. Skala och skiva rabarbern i 1 cm stora bitar. Blanda rabarber och socker i en pajform. Häll över smuldegen och ugnsbaka i ca 20 minuter tills pajen har fått fin färg.

Recept: Mattias Larsson
Foto: Moa Karlberg