Portabelloburgare, en underbar vegetarisk hamburgare! Jenny Walldén vann Sveriges mästerkock 2013 och detta recept och foto på portabelloburgare kommer från hennes kokbok Asiatiska smaker (Bonnier Fakta). Det bästa vinet till en vegetarisk hamburgare tycker vi är en generös ekologisk Zinfandel som Heartwood Zinfandel. Ett rött fylligt vin med fatkaraktär och inslag av vanilj, björnbär, kaffe, choklad och peppar. Obs! Det går bra att utesluta ägget i paneringen och först vända svampen i lite paneringssmet bestående av 2 dl vetemjöl och 1 ½ dl vatten istället.
Klyfta potatisen och lägg i en bunke. Häll på olja, soja och socker. Rör om väl och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 30-40 minuter
Borsta bort eventuell jord från svamparena. Tvätta dem inte med vatten, då drar de vattnet till sig. Skär av foten och nedre delen av botten av hatten så ytan blir plan. Skär sedan bort det mest rundade av toppen av hatten så att den blir jämn. Kvar ska det vara 2–2 1/2 centimeter tjock svampburgare.
Blanda ihop soja, risvinäger och honung väl. Pensla på svampburgarna. Låt stå och dra i 5-10 minuter. Lägg mjöl, panko och ägg på varsin tallrik. Vispa upp ägget. Panera svampen genom att först vända den i mjöl, sedan i det uppvispade ägget och till sist i pankon. Var noggrann så att all yta täcks av de tre delarna av paneringen.
Stek svampburgarna på medelhög värme i cirka 5 minuter på varje sida. Paneringen ska bli gyllene och frasig. Var försiktig vid vändningen så att paneringen inte ramlar av. Stek gärna sidorna på burgarna så blir de extra frasiga. Låt rinna av på hushållspapper i någon minut före servering.
Servera portabelloburgarna i hamburgerbröd med majonnäs, inlagd gurka, rödlöksringar och salladsblad samt den sojarostade potatisen.