Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Portabelloburgare med sojarostad potatis

Portabelloburgare med sojarostad potatis

4 personer | 60 min
Betyg (0 röster)
Vad tycker du?

Portabelloburgare, en underbar vegetarisk hamburgare! Jenny Walldén vann Sveriges mästerkock 2013 och detta recept och foto på portabelloburgare kommer från hennes kokbok Asiatiska smaker (Bonnier Fakta). Det bästa vinet till en vegetarisk hamburgare tycker vi är en generös ekologisk Zinfandel som Heartwood Zinfandel. Ett rött fylligt vin med fatkaraktär och inslag av vanilj, björnbär, kaffe, choklad och peppar. Obs! Det går bra att utesluta ägget i paneringen och först vända svampen i lite paneringssmet bestående av 2 dl vetemjöl och 1 ½ dl vatten istället.

Portabelloburgare med sojarostad potatis

Ingredienser

För 4 personer
Burgare:
4 stora portabellosvampar
1 msk ljus soja
1/2 msk risvinäger
1/2 msk flytande honung
1 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd
(1 ägg)
1 dl rapsolja till stekning
Potatis:
800 g potatis
2 msk rapsolja
2 msk ljus soja
2 tsk socker, gärna rör- eller farinsocker
Servering:
tunt skivad rödlök
hamburgerbröd
salladsblad
majonnäs, gärna smaksatt med gochujang
picklade gurkor

Gör så här

1.

Klyfta potatisen och lägg i en bunke. Häll på olja, soja och socker. Rör om väl och lägg sedan på en plåt med bakplåtspapper. Rosta i ugnen i 30-40 minuter

2.

Borsta bort eventuell jord från svamparena. Tvätta dem inte med vatten, då drar de vattnet till sig. Skär av foten och nedre delen av botten av hatten så ytan blir plan. Skär sedan bort det mest rundade av toppen av hatten så att den blir jämn. Kvar ska det vara 2–2 1/2 centimeter tjock svampburgare.

3.

Blanda ihop soja, risvinäger och honung väl. Pensla på svampburgarna. Låt stå och dra i 5-10 minuter. Lägg mjöl, panko och ägg på varsin tallrik. Vispa upp ägget. Panera svampen genom att först vända den i mjöl, sedan i det uppvispade ägget och till sist i pankon. Var noggrann så att all yta täcks av de tre delarna av paneringen.

4.

Stek svampburgarna på medelhög värme i cirka 5 minuter på varje sida. Paneringen ska bli gyllene och frasig. Var försiktig vid vändningen så att paneringen inte ramlar av. Stek gärna sidorna på burgarna så blir de extra frasiga. Låt rinna av på hushållspapper i någon minut före servering.

Servering

1.

Servera portabelloburgarna i hamburgerbröd med majonnäs, inlagd gurka, rödlöksringar och salladsblad samt den sojarostade potatisen.

Jenny Walldén
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.