Rostad butternutsquash med pärlcouscous och svartkål

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/rostad-butternutsquash-med-parlcouscous-och-svartkal/

rostad butternutsquash

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
Couscous
250 g pärlcouscous
(går att ersätta med vanlig couscous)
Butternutsquash
1 butternutsquash
½ tsk salt
½ krm svartpeppar
1 nypa chiliflagor
½ msk olivolja
Picklad rödlök
1 liten rödlök
Citronjuice från ½ citron
½ tsk salt
1 tsk socker
Svartkål
5 stjälkar svartkål (kan ersättas med grönkål)
½ msk olivolja
1 liten nypa salt
1 liten nypa svartpeppar
Hummus
1 burk à 400 g kikärtor
1 vitlöksklyfta
½ dl olivolja
Juicen från ½ citron
Salt
Svartpeppar
Dekoration
Några kvistar rosmarin

Rostad butternutsquash med pärlcouscous och svartkål är en rätt där varje del är viktigt för att skapa harmoni i smakerna som blir underbart goda tillsammans. Servera gärna tillsammans med ett medelfylligt vitt vin.

Recept och foto: Malin Randeniye malin_r

Förberedelser & tillagning:

Pärlcouscous
Koka pärlcouscous i rikligt med saltat vatten i 20-25 minuter och sila av vätskan.

Butternutsquash
Värm ugnen till 225 °C. Dela squashen på mitten och gröp ur kärnorna. Skala och skiva squashen och lägg den på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Salta och peppra och strö över lite chili. Baka i mitten av ugnen i ca 30 minuter.

Picklad rödlök
Skala och skiva rödlöken tunt. Blanda citronjuice, salt och socker i en skål och blanda i rödlöken och låt den stå och marinera i ca 20 minuter

Svartkål
Plocka av och skölj svartkålsstammarna. Skär ur den grövsta mittennerven ur kålen och dela kålen i grova bitar. Hetta upp olja i en stekpanna och stek kålen i ett par minuter på hög värme.

Hummus
Häll av och skölj av kikärtorna noga. Mixa kikärtor, finriven vitlök, olja och citronjuice till en grov röra. Smaka av med salt och nymald svartpeppar.

Montera rätten
Lägg hummus i botten på fatet och ringla över lite olivolja. Lägg på pärlcouscous i små högar, och placera ut pumpa och svartkål samt picklad lök. Dekorera med rosmarin och servera.

Liknande recept

Blomkålsrisotto med rostad fänkål

En perfekt sensommarrätt. Risotto utan ris! Vi gör en himmelskt god variant på mixad blomkål istället. Vill man ha ett glas vin till denna blomkålsrisotto med rostad fänkål skulle vi rekommendera ett frisk och fruktigt vitt vin. Förberedelser & tillagning: Sätt ugnen på 200°c. Strimla fänkålen…

Läs receptet

Gnocchi med frästa grönsaker och salsa arrabiata

Salsa arrabiata är en arg men väldigt god italiensk salsa som fått sin ”ilska” av chilipepparn. Graden av ilska kan man justera efter smak. Förberedelser och tillagning: Sätt på ugnen på cirka 150 grader. Tärna aubergine och blanda med salt. Låt stå 10-20 minuter. Skålla…

Läs receptet

Vin som passar till

Jean Biecher Pinot Gris

En ekologisk Pinot Gris från Alsace!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12,5%
  • Artnr: 81401

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik