Spansk potatis- och mandelsoppa

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/spansk-potatis-och-mandelsoppa/

spansk potatis- och mandelsoppa

Skriv ut receptet

Ingredienser:

4 portioner
700 g potatis, gärna sparrispotatis
100 g sötmandel
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja till stekning
ca 1,2 liter grönsaksbuljong
1 dl vitt vin
1 lagerblad
salt, svartpeppar

TILL SERVERING

150 g gröna vindruvor
150 g fetaost
olivolja till servering
körvel eller gräslök

Söta druvor och salt ost blir perfekt topping till den här annorlunda potatissoppan. I Spanien, där soppan har sitt ursprung, serveras den både kall och varm.

Serverar ni denna spanska- potatis och mandelsoppa kall tycker vi att det är gott med ett mousserande vin till, förslagsvis en spansk cava.

Receptet är hämtat ur boken 52 soppor av Ylva Bergqvist (Bonnier Fakta) 52soppor_omslag

Förberedelser och tillagning:

1. Skala potatisen. Koka upp vatten i en liten kastrull, skålla och skala mandeln. Finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt potatisen, mandeln, buljong, vin och lagerblad.
2. Koka soppan i cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
3. Dela och kärna eventuellt ur vindruvorna. Smula fetaosten.
Toppa soppan med ost och druvor. Ringla över olivolja och garnera med örter.

TIPS!
När soppan kallnar tjocknar den och tappar lite smak. Därför behöver du både krydda den lite extra med salt och peppar och spä den med mer buljong om du ska servera den kall.

Liknande recept

Krämig champinjonsoppa

En mycket krämig och smakrik svampsoppa. Superenkel att göra och perfekt att förbereda om man vill servera den som en förrätt till en middagsbjudning. Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb Förberedelser & tillagning Rensa och hacka svampen. Hacka lök och vitlök fint.…

Läs receptet

Brysselkålssoppa

Brysselkålsoppa med parmesan är en riktigt god och mättande vintersoppa! Perfekt att göra nu när brysselkål är i säsong. Recept: Ecoviva – Ekologisk matkasse till din dörr! Foto: Emma Mattsson Förberedelse och tillagning: Ansa brysselkålen, ta bort eventuella dåliga blad. Skala och skär löken i bitar. Fräs…

Läs receptet

Vin som passar till

Spansk potatis- och mandelsoppa

  • Pris: kr.
  • Artnr:
kr
* Obligatoriska fält