Söta druvor och salt ost blir perfekt topping till den här annorlunda potatissoppan. I Spanien, där soppan har sitt ursprung, serveras den både kall och varm. Serverar ni denna spanska potatis- och mandelsoppa kall tycker vi att det är gott med ett mousserande vin till, förslagsvis en spansk cava.
Skala potatisen. Koka upp vatten i en liten kastrull, skålla och skala mandeln. Finhacka löken. Fräs löken mjuk i olja i en stor kastrull i cirka 5 minuter på medelvärme. Tillsätt potatisen, mandeln, buljong, vin och lagerblad.
Koka soppan i cirka 20 minuter tills potatisen är mjuk. Ta upp lagerbladet och mixa soppan slät. Smaka av med salt och peppar. Späd med mer buljong eller vatten om soppan blir för tjock.
Dela och kärna eventuellt ur vindruvorna. Smula fetaosten. Toppa soppan med ost och druvor. Ringla över olivolja och garnera med örter.
När soppan kallnar tjocknar den och tappar lite smak. Därför behöver du både krydda den lite extra med salt och peppar och spä den med mer buljong om du ska servera den kall.