Krämig champinjonsoppa

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/kramig-champinjonsoppa/

svampsoppa

Skriv ut receptet

Ingredienser
4 portioner (6 -8 som förrätt)
Ca 500 g champinjoner och kastanjechampinjoner eller blandat med Karl-Johansvamp
Smör och olivolja
1 nypa salt
1 gul lök
1 klyfta vitlök
1 dl torrt vin
5 dl vatten
1,5 msk konc grönsaksfond
0,5 msk kinesisk soja
1 msk finhackad färsk timjan
2 dl vispgrädde/havregrädde
nymald svartpeppar

Topping
Färsk timjan
lantchips

En mycket krämig och smakrik svampsoppa. Superenkel att göra och perfekt att förbereda om man vill servera den som en förrätt till en middagsbjudning.

Recept & foto: Hanna Rüter – Viva Vin & Matklubb

Förberedelser & tillagning

Rensa och hacka svampen. Hacka lök och vitlök fint.

Stek svamp och lök i en blandning av olivolja och smör. Tillsätt en liten nypa salt och låt steka tills svampen vätskat av sig. Ta eventuellt bort en liten del av den stekta svampen till att toppa soppan med vid servering.

Tillsätt vitt vin, vatten, fond, soja och finhackad färsk timjan. Låt koka i cirka 5-10 minuter. Tillsätt grädde och låt koka upp igen. Smaka av med nymald svartpeppar och eventuellt lite salt.

Mixa soppan med en stavmixer till lagom konsistens. Tycker du soppan är för tunn kan du reda av den med lite maizena.

Servera soppan rykande het och toppa varje skål med lite stekt svamp, färsk timjan och krispiga lantchips.

Vintips
Vinvalet till denna rätt faller på ett klassiskt franskt vin gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Hör vinmakaren Laurent Sauvage berätta mer om vinet i denna korta film.

Liknande recept

Brysselkålssoppa

Brysselkålsoppa med parmesan är en riktigt god och mättande vintersoppa! Perfekt att göra nu när brysselkål är i säsong. Recept: Ecoviva – Ekologisk matkasse till din dörr! Foto: Emma Mattsson Förberedelse och tillagning: Ansa brysselkålen, ta bort eventuella dåliga blad. Skala och skär löken i bitar. Fräs…

Läs receptet

Spansk potatis- och mandelsoppa

Söta druvor och salt ost blir perfekt topping till den här annorlunda potatissoppan. I Spanien, där soppan har sitt ursprung, serveras den både kall och varm. Serverar ni denna spanska- potatis och mandelsoppa kall tycker vi att det är gott med ett mousserande vin till, förslagsvis…

Läs receptet

Vin som passar till

Grande Nuit Cabernet Sauvignon

Rött, elegant och tidlöst!

  • Pris: 79 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 13,5%
  • Artnr: 71912
79 kr
* Obligatoriska fält