Monterustico Dogliani är en ekologisk dolcetto från Piemonte som bjuder på massor av röd frukt som plommon och bär som körsbär, hallon och björnbär. Viss kryddighet och toner av lakrits kan skönjas i eftersmaken.
Serveras vid 16-18°C till fläsk, lamm eller till smakrika vegetariska rätter.
“Smaken fyllig och stor, mjuka men strama, tuggiga tanniner som tillsammans med frisk syra drar i underkäken.” –Pär Strömberg, Wine Table
Vinet tog hem Guld för Årets röda nyhet i Allt om vins tävling Årets Vinare 2023!
Lilla söta
Vinet kommer från Dogliani i Piemonte, där vinodlingarna växer på grus- och lerjordar, vilket ger komplexitet till druvan. Dolcetto, som betyder "den lilla söta" på italienska, får sin rika fruktighet genom noggrann handskörd och fermentering på ståltank i upp till 20 dagar
Monterustico ägs av familjen Vajra, som har arbetat med ekologiska odlingsmetoder i Barolo sedan 1971. Under Giuseppe Vajras ledning får Dolcetto här sitt särpräglade uttryck med mjuka, fruktiga toner.