Timorasso Derthona La Zerba – vinet som är gjort på den forntida druvan Timorasso! Timorasso går under smeknamnet “the white Barolo” p.g.a sin fantastiska lagringsduglighet.
En bra aptitretare med nyanserade toner av vita blommor, mandel, mineral, honung och mogen citrus med tropiska inslag. Med en mycket bra koncentration och struktur från tiden på jästfällning funkar vinet utmärkt till pasta, risotto samt lite kraftfullare fiskrätter.
Historia och Ursprung:
Timorasso-druvan har en rik och fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till antikens dagar. Den forntida druvan Timorasso vars ursprung är Piemonte var nära att utrotas under 80-talet. Tack och lov växer intresset och faktum är att flera Barolo-producenter har köpt mark här. Idag har Timorasso återfått sin plats i rampljuset, och dess popularitet fortsätter att växa.
Derthona är det gamla romerska namnet på staden Tortona där vinet kommer ifrån. La Zerba är vingårdsläget där familjen Volpi samlas tillsammans med vänner och familj under september och skördar för hand vilket brukar ta ungefär 1 dag. Vinet ligger 10 månader på sin jästfällning.
Smakbeskrivning:
Nyanserat vin med toner av vita blommor, mineral, honung, mogencitrus, med tropiska inslag och mandel. Mycket bra koncentration och struktur från tiden på jästfällning.
Serveringstips:
Timorasso Derthona La Zerba är en bra aptitretare men funkar även utmärkt till pasta, risotto samt lite kraftfullare fiskrätter.