Tomat på mackan i en uppdaterad och mycket god version. Bjud som snacks till fördrinken eller som del av en en buffé. Eller varför inte som lyxigt tillbehör till en grön sommarsoppa?
Sätt ugnen på 175 grader.
Koka upp vatten i en kastrull. Skär ett litet kors på toppen av varje tomat och doppa ner dem i det kokande vattnet i ca 30 sekunder. På så sätt lossnar skalet något. Skölj tomaterna i kallt vatten och dra sedan bort skalet.
Lägg ner tomaterna, tätt tätt, i en ugnsfast form. Det är bara att pressa ihop dem så gott det går. Ringla över oljan och tryck ner några basilikablad lite här och var. Salta och peppra. Sätt in i ugnen i 50 minuter. De ska få lätt med färg.
Ta ut och låt svalna helt. Lägg sedan ner de confiterade tomaterna i en glasburk, ploppa ner vitlöksklyftorna och fyll på med olivolja. Förvara i kylskåpet.
Stek surdegsbrödet i olivolja tills det får fint med färg.
Gnid sedan in det med en vitlöksklyfta. Toppa med confiterad tomat och njut. För den som vill är det gott att servera med lite färskost på brödet under tomaterna.