En underbar variant av en nachotallrik. En grandios variant med salsa och chilimajonnäs! Receptet är uppbyggt så att man kan välja om man vill göra rätten helt vegansk eller vegetarisk. Smart och kul koncept på recept tycker vi!
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull, tillsätt riset och låt koka i 13 minuter. Häll av vattnet och låt riset ånga av under lock i 5 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök till bönröran. Finhacka även chilin.
Bryn lök, vitlök och chili i en stor stekpanna i 2–3 minuter. Tillsätt oregano och paprikapulver, rör om och räkna till tio. Tillsätt vinäger, salt och bönor. Rör om ordentligt. Mosa gärna bönorna litegrann med en potatisstöt. Tillsätt lite vatten i taget tills röran har en krämig konsistens. Lägg upp i en skål.
Rosta korianderfröna till salsan i en torr het panna i cirka 1 minut. Mixa eller mortla dem till ett grovt pulver.
Skär tomaterna i tärningar. Blanda tomat, majs, limesaft, olivolja, salt, korianderpulver och svartpeppar ordentligt.
Värm ugnen till 200 grader och grill. Lägg ut nachosen på en stor ugnsplåt och fördela bönröran i klickar ovanpå. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Skär under tiden paprikan i strimlor och gurkan i tunna halvmånar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet.
Cirka 3 dl majonnäs (håller övertäckt i kylen i cirka 10 dagar). Mixa sojadryck, olja, senap och citronsaft med stavmixer i en mixerskål tills det blir en tjock majonnäs – det tar cirka 15 sekunder. Smaksätt med salt och eventuellt mer citronsaft. Mixa ner 1 tsk finhackad chili på slutet.
Ta ut plåten och fördela paprika, gurka och avokado över det hela. Toppa alltihop med salsan och klicka ut cirka 1 dl chilimajonnäs med hjälp av en tesked. Ät direkt från plåten med riset i en skål bredvid.
Riv osten. När du har lagt ut bönröran på nachosen, strö över osten och baka i ugnen. Servera som ovan.
Lägg bönröran ovanpå nachosen. Servera!