Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/nacho-grande-med-majsoch-tomatsalsa-och-chilimajonnas/
Vegansk
Bönröra med bruna bönor
8 dl kokta bruna bönor (800 g)
½ gul lök
10 vitlöksklyftor
1 röd chili
½ tsk torkad oregano
1 tsk paprikapulver
2 msk rödvinsvinäger
½ tsk havssalt
Majs- och tomatsalsa
½ tsk hel koriander
2 tomater
1 dl frysta majskorn
4 msk färskpressad limesaft
2 msk olivolja
½ tsk havssalt
svartpeppar från kvarn
Vegansk chilimajonnäs
1 dl osötad sojadryck utan kalcium
2 dl naturell olja
1 tsk stark senap
1 msk färskpressad citron
½ tsk havssalt
1 tsk finhackad chili
Tillbehör
2 dl långkornigt vitt ris
1 påse naturella nachos (150 g)
1 gul paprika
¼ gurka
1 avokado
Vegetarisk
– 2 dl kokta bruna bönor (200 g)
+ 50 g lagrad hårdost
Plus kyckling
– 4 dl kokta bruna bönor (400 g)
+ 100 g kycklinglårfilé med skinn
+ ¼ tsk havssalt
En underbar variant av en nachotallrik. En grandios variant med salsa och chilimajonnäs!
Receptet är uppbyggt så att man kan välja om man vill göra rätten helt vegansk, vegetarisk eller om man vill lägga till lite kyckling. Smart och kul koncept på recept tycker vi, hämtat ur den fina boken Miljödieten: snyggare, smalare, sundare – och rädda världen på köpet (Bonnier Fakta) av Daniel Öhman och Maximillian Lundin. Foto: Erik Olsson
Koka upp rikligt med lättsaltat vatten i en kastrull, tillsätt riset och låt koka i 13 minuter. Häll av vattnet och låt riset ånga av under lock i 5 minuter.
Skala och finhacka lök och vitlök till bönröran. Finhacka även chilin.
Bryn lök, vitlök och chili i en stor stekpanna i 2–3 minuter. Tillsätt oregano och paprikapulver, rör om och räkna till tio. Tillsätt vinäger, salt och bönor. Rör om ordentligt. Mosa gärna bönorna litegrann med en potatisstöt. Tillsätt lite vatten i taget tills röran har en krämig konsistens. Lägg upp i en skål.
Rosta korianderfröna till salsan i en torr het panna i cirka 1 minut. Mixa eller mortla dem till ett grovt pulver.
Skär tomaterna i tärningar. Blanda tomat, majs, limesaft, olivolja, salt, korianderpulver och svartpeppar ordentligt.
Värm ugnen till 200 grader och grill. Lägg ut nachosen på en stor ugnsplåt och fördela bönröran i klickar ovanpå. Baka i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Skär under tiden paprikan i strimlor och gurkan i tunna halvmånar. Dela och kärna ur avokadon. Gröp ur fruktköttet.
Vegansk chilimajonnäs
Cirka 3 dl majonnäs (håller övertäckt i kylen i cirka 10 dagar).
Mixa sojadryck, olja, senap och citronsaft med stavmixer i en mixerskål tills det blir en tjock majonnäs – det tar cirka 15 sekunder. Smaksätt med salt och eventuellt mer citronsaft. Mixa ner 1 tsk finhackad chili på slutet.
Ta ut plåten och fördela paprika, gurka och avokado över det hela. Toppa alltihop med salsan och klicka ut cirka 1 dl chilimajonnäs med hjälp av en tesked. Ät direkt från plåten med riset i en skål bredvid.
Vegetarisk
Riv osten. När du har lagt ut bönröran på nachosen, strö över osten och baka i ugnen. Servera som ovan.
Plus kyckling
Stek kycklingen gyllenbrun i en stekpanna med skinnsidan neråt. Lägg över i en liten kastrull, tillsätt saltet, täck med vatten och låt koka i 30 minuter under lock på medelvärme. Ta upp kycklingen, hacka den i små bitar med kniv och blanda den med bönröran. Lägg ovanpå nachosen. Fortsätt enligt veganreceptet ovan. Spara
gärna fonden från kycklingen till ett annat matlagningstillfälle
Snabba pizzabullar som vi fyller med tomatpesto eller en örtröra på färska örter, citron och vitlök. Perfekt på buffébordet eller som tilltugg till ett glas mousserande vin innan maten. Förberedelser & tillagning Finhacka ingredienserna till örtröran och blanda ner i oljan eller mixa all med…
Läs receptetEn vegetarisk smörgåstårta med svenska smaker som passar perfekt till våren och sommarens mottagningar och fester. Vi har fyllt den med en god potatissallad smaksatt med brynt smör och gräslök, en Västerbottenskräm med dill och toppat den med rostade hasselnötter som vi blandat med kummin.…
Läs receptet