Gnocchi med frästa grönsaker och salsa arrabiata

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/gnocchi-med-frasta-gronsaker-och-salsa-arrabiata/

Gnocchi med frästa grönsaker och salsa arrabiata

Skriv ut receptet

Ingredienser:
4 portioner
Gnocchi:

800g färsk gnocchi
1 aubergine + 1 tsk salt
1 lök
1 paprika
1 zucchini
2 klyftor vitlök
0,5 dl olivolja
(1 msk balsamico).
Salt och peppar efter smak

Salsa arrabiata:
4 tomater, ugnsbakade
2 vitlöksklyftor, ugnsbakade
1 tsk basilika
0,5 tsk oregano eller timjan
0,5 dl olivolja
50g soltorkade tomater, avrunna
Saft och zest av 0,5 citron
1 tsk
0,5-1 mild chilifrukt, utan kärnor

Salsa arrabiata är en arg men väldigt god italiensk salsa som fått sin ”ilska” av chilipepparn. Graden av ilska kan man justera efter smak.

Förberedelser och tillagning:

Sätt på ugnen på cirka 150 grader.
Tärna aubergine och blanda med salt. Låt stå 10-20 minuter.

Skålla tomataerna: Skär ett kryss i dem och skålla dem några minuter i kokhett vatten tills skalet går lätt att dra av. Skär sedan tomaterna i skivor. Lägg skivorna på bakplåtspapper penslat med olja och ugnsbaka tomaterna och vitlöken i cirka 30 minuter i 150 graders ugnsvärme. Ta ut och låt lufttorka i cirka 15 minuter.

Under tiden tomaterna bakas och lufttorkas, tärna paprika, aubergine och zucchini. Hacka lök och finhacka vitlök till gnocchipytten. Krama gärna ur vätska från auberginerna för bättre smak och konsistens (ej nödvändigt men det blir godare och förkortar stektiden). Använd händerna direkt eller pressa genom en kökshandduk, (det kan vara trögt att få ut vätska i början, men ju mer man kramar, desto lättare går det att pressa ut vätskan).

Fräs grönsakerna i rikligt med olja cirka 10-15 minuter tills de är lite brynta och auberginen är mjuk. Smaka av med salt och peppar (och gärna en skvätt balsamico). Lägg grönsakerna åt sidan. Hetta upp pannan igen och fräs gnocchi tills de får en fin stekyta. Blanda gnocchi med grönsakerna (eller servera i separata skålar).

Under tiden grönsakerna fräses, mixa ihop ingredienserna till salsa arrabiata.

Servera gnocchi med grönsaker, med salsa arrabiata och gärna riven parmesan.

Recept och styling: Ecoviva – ekologisk matlust till din dörr
Foto: Emma Mattsson

Liknande recept

Rostad butternutsquash med pärlcouscous och svartkål

Rostad butternutsquash med pärlcouscous och svartkål är en rätt där varje del är viktigt för att skapa harmoni i smakerna som blir underbart goda tillsammans. Servera gärna tillsammans med ett medelfylligt vitt vin. Recept och foto: Malin Randeniye  Förberedelser & tillagning: Pärlcouscous Koka pärlcouscous i…

Läs receptet

Blomkålsrisotto med rostad fänkål

En perfekt sensommarrätt. Risotto utan ris! Vi gör en himmelskt god variant på mixad blomkål istället. Vill man ha ett glas vin till denna blomkålsrisotto med rostad fänkål skulle vi rekommendera ett frisk och fruktigt vitt vin. Förberedelser & tillagning: Sätt ugnen på 200°c. Strimla fänkålen…

Läs receptet

Vin som passar till

Casa Marrone Appassimento

Publiksuccén - ekologiska Casa Marrone Appassimento!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 14,5%
  • Artnr: 73570

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik