Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Köfte med auburgine, kronärtskocksdipp och jordnötssås

Köfte med auburgine, kronärtskocksdipp och jordnötssås

4 personer | 60 min
Betyg (1 röster)
Vad tycker du?

Testa på en vegoversion av traditionella persiska köfte med auburgine, gjorda på nötter, bönor och bulgur. En krämig kronärtskocksdipp, en len jordnötsdipp och pressad citron lyfter smakerna till höjden.

Köfte med auburgine, kronärtskocksdipp och jordnötssås

Ingredienser

För 4 personer
Köfte
1 dl skalade pistagenötter
1 dl valnötter
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärtor
1 tsk färsk koriander
2-3 cm färsk ingefära
1 ½ dl kokt bulgur
½ dl ströbröd
1 liten rödlök
1 msk tomatpuré
1 ½ tsk rökt paprika pulver
1 tsk salt
1 liten chili
2 dl sesamfrön
2 matskedar olivolja
½ aubergine
Majonnäs
2-2 ½ dl olja
1 dl osötad sojamjölk
1 msk senap
1 tsk äppelcidervinäger
1 krm salt
Kronärtskocksdipp
1 dl vegansk majonnäs
5 st kronärtskockshjärtan
1 vitlöksklyfta
1 litet knippe färsk mynta
2 tsk citronsaft
salt
svartpeppar
Jordnötssås
2 schalottenlökar
1 msk olivolja
½ finhackad röd chili
1 burk kokosgrädde
2 msk jordnötssmör
2-3 cm ingefära
2 tsk tamari
1 lime
Till servering
6 pitabröd eller tunt bröd
groddar (t ex mungbönsgroddar, ärtskott)
1 rödlök
1 citron

Gör så här

Köfte

1.

Mixa vitlöken och tre fjärdedelar av nötterna i matberedare tills de blivit fint delade men inte till mjöl. Tillsätt kikärtor, koriander, riven färsk ingefära och mixa tills det blir en smulig smet, rör vid behov om i mixern med en sked. Häll i resten av ingredienserna förutom de återstående nötterna och ströbrödet. Mixa till en slät smet. Häll i nötterna och ströbröd och mixa hastigt, behåll vissa grövre nötbitar i smeten. Forma köftesmeten till avlånga små limpor och panera i sesamfrön. Addera mer ströbröd om smeten är för lös, alternativt vatten om den smeten är för torr. Stek köften på medelvärme i olivolja, vänd dem försiktigt.

2.

Skiva auberginen i tunna skivor, stek dem i rikligt med olivolja tills de får gyllenbrun färg. Låt dem rinna av på hushållspapper i några minuter. Servera köfte och aubergin i pitabröd med dipsåserna, pressad citron, ärtskott och hackad rödlök.

Majonnäs

1.

Blanda senapen och mjölken ringla sakta i oljan under kraftig omrörning med en elvisp eller en stavmixer. Gör pauser emellanåt och vispa i 5 sekunder för att sedan fortsätta tillsätta oljan. Fortsätt tills du fått en fast och tjock majonnäs, avsluta med att hälla i vinäger och salt.

Kronärtskocksdippen

1.

Mixa majonnäsen med kronärtskockshjärtan och vitlöken. Finhacka myntan och blanda i. Rör ner citronsaft och smaka av med salt och peppar.

Jordnötssåsen

1.

Finhacka löken och fräs den i olja. Tillsätt chili, kokosgrädde och jordnötssmör. Låt koka ihop några minuter på låg värme. Tillsätt riven ingefära, tamari samt lime, koka i någon minut till.

Servering

1.

Servera dina köfte med pitabröd, ärtskott, citron, kronärtskocksdippen, majonnäsen, jordnötssåsen samt citronklyftor.

Recept: Emil Dahlberg, Foto: Magnus Holm Recept från Vegourmet – det medvetna matmagasinet
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.