Ekologiskt vin & vegetarisk mat
Dina favoriter
Hem / Recept / Risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön

Risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön

4 personer | 30 min
Betyg (0 röster)
Vad tycker du?

En vårig risotto med gröna ärtor, sparris och krispigt rostade frön. Till risotto är med sparris är det gott med ett friskt vitt med viss fyllighet, gärna en Riesling från Alsace. Denna risotto är helt veganskt men för den som äter ost kan man gärna strö över lite parmesan eller annan smakrik hårdost vid servering.

recept risotto på gröna ärtor och sparris

Ingredienser

För 4 personer
4 dl risottoris
Ungefär 1 l vatten+ 1 grönsaksbuljongtärning
2 stjälkar blekselleri, hackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 stor gul lök, hackad
2 dl frysta gröna ärter
3 dl vitt vin
5 msk olivolja
1 bunt sparris, skivad i mindre bitar
2 msk olivolja extra
Salt och peppar
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
½ citron

Gör så här

1.

Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek lök, selleri, vitlök, på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.

2.

Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter.

3.

Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Tillsätt en skopa buljong när det har absorberats.

4.

Stek under tiden sparrisen i olja på hög värme i ungefär 1-2 minuter.

5.

Rosta fröna tills de är gyllene i en torr stekpanna.

6.

Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Tillsätt de frysta ärterna och rör runt. Ta grytan från värmen, ärterna kommer att tillagas av eftervärmen.

7.

Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Risotton ska vara lös så tillsätt lite mer buljong så att den flyter ut.

8.

Ta risotton från värmen, tillsätt sparris, salt, peppar och lite mer olivolja.

9.

Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, strö över de rostade fröna. Servera med citronklyftor.

Recept och foto: Siri Barje @olivehummer
Åldersgräns och val av cookies
Åldersgräns
Denna webbplats innehåller information om alkoholdrycker. För besök på denna webbplats måste du därför vara 25 år eller äldre.
Om cookies
På denna webbsida använder vi cookies och andra liknande tekniker för att kunna erbjuda en så bra användarupplevelse som möjligt. Vissa cookies är nödvändiga för att webbsidan ska fungera och är därför alltid aktiverade. Andra cookies, för analys och/eller marknadsföring, kan du däremot själv aktivera/deaktivera i inställningarna nedan.
I vår cookiepolicy kan du läsa mer om vilka cookies vi använder och vad dina val innebär. För mer information om hur vi hanterar personuppgifter, se vår personuppgiftspolicy. Dina inställningar gäller endast på den här webbsidan.
Egna inställningar
Nödvändiga cookies*
Dessa cookies är nödvändiga för att webbplatsen ska fungera på ett säkert och korrekt sätt, och går därför inte att stänga av. Nödvändiga cookies kan innehålla information om val och inställningar du gör på webbplatsen, exempelvis dina inställningar för cookies.
Cookies för analys
Cookies för analys ger information om hur webbplatsen används, till exempel genom Google Analytics, vilket innebär en möjlighet att förbättra din användarupplevelse. Dessa cookies placeras i din webbläsare för att kunna särskilja användare från varandra och därmed skapa en bild över trafiken mellan olika sidor och övrigt beteende på webbplatsen.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.
Cookies för marknadsföring
Cookies för marknadsföring, till exempel Facebookpixeln, gör det möjligt för oss att visa personanpassade och relevanta annonser. Annonserna baseras på ditt surfbeteende. Dessa cookies inkluderar även cookies för analys.
Cookies i denna kategori innebär att dina personuppgifter överförs utanför EU/EES-området. För mer information, se vår cookiepolicy.