En fräsch risotto med gröna ärtor, sparris och krispigt rostade frön. Till sparrisrisotto är det gott med ett friskt vitt med viss fyllighet, gärna en Riesling från Alsace. Denna risotto är helt veganskt men för den som äter ost kan man gärna strö över lite parmesan eller annan smakrik hårdost vid servering.
Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek lök, selleri, vitlök, på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter.
Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Tillsätt en skopa buljong när det har absorberats.
Stek under tiden sparrisen i olja på hög värme i ungefär 1-2 minuter.
Rosta fröna tills de är gyllene i en torr stekpanna.
Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Tillsätt de frysta ärterna och rör runt. Ta grytan från värmen, ärterna kommer att tillagas av eftervärmen.
Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Risotton ska vara lös så tillsätt lite mer buljong så att den flyter ut.
Ta risotton från värmen, tillsätt sparris, salt, peppar och lite mer olivolja.
Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, strö över de rostade fröna. Servera med citronklyftor.