Risotto på gröna ärter, sparris och rostade frön

Receptet är utskrivet från Ekovin https://www.ekovin.se/recept/risotto-pa-grona-arter-sparris-och-rostade-fron/

recept risotto på gröna ärtor och sparris

Skriv ut receptet

Ingredienser:

4 portioner
4 dl risottoris
Ungefär 1 l vatten+ 1 grönsaksbuljongtärning
2 stjälkar blekselleri, hackad
4 vitlöksklyftor, tunt skivade
1 stor gul lök, hackad
2 dl frysta gröna ärter
3 dl vitt vin
5 msk olivolja
1 bunt sparris, skivad i mindre bitar
2 msk olivolja extra
Salt och peppar
2 msk sesamfrön
2 msk solrosfrön
½ citron

En vårig risotto med gröna ärtor, sparris och krispigt rostade frön. Till risotto är med sparris är det gott med ett friskt vitt med viss fyllighet, gärna en Riesling från Alsace.

Denna risotto är helt veganskt men för den som äter ost kan man gärna strö över lite parmesan eller annan smakrik hårdost vid servering.

Förberedelser och tillagning:

1. Ta en stor kastrull eller gryta och tillsätt 4 msk olivolja. Stek lök, selleri, vitlök, på medelvärme tills löken är mjuk. Ta en annan stor kastrull, tillsätt 1 liter vatten och smula ned en grönsaksbuljongtärning. Låt det koka upp och håll varmt.
2. Tillsätt riset i grytan med löken och rör runt tills det börjar bli genomskinligt. Höj då värmen och tillsätt vinet och låt det koka in i ca två minuter.
3. Ta nu en soppslev, skopa från den varma buljongen och häll i riset och grönsakerna. Rör runt. Tillsätt en skopa buljong när det har absorberats.
4. Stek under tiden sparrisen i olja på hög värme i ungefär 1-2 minuter.
5. Rosta fröna tills de är gyllene i en torr stekpanna.
6. Fortsätt mata risotton med buljong tills den är precis klar. Tillsätt de frysta ärterna och rör runt. Ta grytan från värmen, ärterna kommer att tillagas av eftervärmen.
7. Smaka! Riset ska vara klart men med en liten kärna i mitten. Risotton ska vara lös så tillsätt lite mer buljong så att den flyter ut.
8. Ta risotton från värmen, tillsätt sparris, salt, peppar och lite mer olivolja.
9. Lägg upp i djupa tallrikar så att risotton breder ut sig, strö över de rostade fröna. Servera med citronklyftor.

Recept och foto: Siri Barje @olivehummer

Liknande recept

Champinjonlimpa med ris och örter

Ett vegetariskt alternativ till köttfärslimpa. Mjuka smaker från champinjoner, ris och linser blandas med knapriga nötter och frön för en spännande smakupplevelse. Servera som en del av ett buffébord eller tillsammans med till exempel en stor sallad och ugnsstekt potatis. Vill man servera vin till…

Läs receptet

Fänkålsrisotto

En risotto med smak av fänkål, chiliflakes, timjan och mozarella! Recept och foto är hämtat ur kokboken Ett stekt ägg är också middag: snabbmat för gröna gourmander (Bonnier Fakta) av Siri Barje. Såhär skirver Siri själv om denna rätt: ”Vill slå ett slag för risotton!…

Läs receptet

Vin som passar till

Biecher Riesling

En ekologisk Riesling från Alsace!

  • Pris: 99 kr. 750 ml
  • Alkoholhalt: 12%
  • Artnr: 12284

Finns i Systembolagets butiker   Hitta närmaste butik