Vi hittar sötma från tomatsåsen, umami och sälta från ost och oliver, beska kan vi kan hitta i oregano och ruccola och syra som kommer från exempelvis citron och färsk tomat. Alla dessa grundsmaker samlas på ett lager härlig smält ost som bidrar med fett. Dessa smaker och ingredienser skapar alltså rätten pizza, men smaken på pizzan varierar ju såklart beroende på vilken sorts pizza du gör.
En vegetarisk texmex-pizza eller en quattro formaggi med stark gorgonzola och chèvre är ju givetvis väldigt olika. Därför är det svårt att rekommendera ett vin som ska passa perfekt till alla pizzor, men med det sagt så är det klart att det finns viner som är att föredra om du ska köpa vin till många olika pizzor. Välj då ett fruktigt vin med snälla tanniner som matchar pizzans struktur. Vinet bör också ha en pigg syra som lättar upp intrycket av det ”feta” i rätten, och bidrar till ett fräschare helhetsintryck. Testa till exempel Doppio Passo Primitivo
Vin till pizza bianco
Pizza bianco är vad det låter som att vara – en vit pizza och en har tagit Sverige med storm dom senaste åren. Vi förstår verkligen varför. Pizza bianco är försvinnande gott och är superenkelt att laga. Här har den traditionsenliga tomatsåsen gett plats åt ljus topping som ricotta, crème fraîche, smetana eller den lite mer avancerade lökcrèmen. Sedan lagas pizzan som vanligt med det som önskas på – grönsaker, svamp, parmesan och annan god topping.

Till pizza bianco är det gott med ett vitt aromatiskt vin med härlig fruktighet och frisk syra samt fyllig kropp. Vinets aromatiska toner går väl ihop med pizzans umamirika smaker som ost och svamp medans vinets fruktiga inslag balanserar eventuella beska grönsaker som ruccola, grönkål och sparris.
Vinets syra krävs till en rätt som pizza då syran lättar upp feta komponenter som ost – med hjälp av syran blir helhetsintrycket av måltiden inte så tungt. Vinets friskhet möter också upp syrliga ingredienser som vi ofta hittar på just pizza bianco exempelvis citron!
Vi väljer Moncaro Trebbiano DOC, ett vitt vin med en fylligare kropp, som inte känns för tunt mot den mastiga rätten.
Laga Pizza bianco!
Pizza med fänkål och dill
Zucchinipizza
Skördepizza på kikärtsbotten
Vin till pizzabullar
Pizzabullar är verkligen ett praktiskt tilltugg. Det är enkelt att laga, en god del av buffén, men framför allt supergott som snacks till fördrinken. Dessutom lagom mättande.
Ett friskt, mousserande vin som Casa Vinironia Prosecco Vino Biologico passar utmärkt till pizzabullar. Den friska syran i vinet fräschar upp den matiga bullen och den generösa fruktigheten möter upp örterna i rätten.

Tips till sommarhalvåret – frys in dina pizzabullar och låt dem sen tina upp i solen lagom till lunch på strandutflykten!
Vin till vegansk pizza
Veganska pizzor utan ost gör att pizzan inte blir lika fet som en ”vanlig” pizza. De får dock en fyllig smak genom smakrika pålägg och god, smakbärande olivolja. I vår sparris- och citronpizza toppas pizzan med en crème gjord på cashewnötter, chili, vitlök och olivolja! En pizza fullproppad med härliga smaker, umami, hetta och fräschör.
Till det här receptet väljer vi R Riesling Organic Ruppertsberger, ett aromatiskt vin med riktigt frisk syra. Det aromatiska i vinet gifter sig med den umamirika röran på pizzan, och vinets syra matchar citronens fräschör.

En annan matig veganpizza du inte vill missa är potatispizza med rädisor och pesto. Här samlas de allra godaste smakerna från Italien med vår favoritknöl – potatisen. Den här veganpizzan bär de traditionella pizzasmakerna från tomatsås och basilika, och passar bäst tillsammans med ett traditionellt italienskt vin som Moncaro Dragunera.